Първо в Lupa.bg: Украйна арестува Никита Михалков

Прокуратурата в Киев разследва световноизвестния режисьор, че посяга върху териториалната цялост на страната и го обяви за международно издирване

Актуални новини
23:43 - 04 Март 2022
24619
Първо в Lupa.bg: Украйна арестува Никита Михалков

Генералният прокурор на Украйна Ирина Венедиктова заяви, че съдът е арестувал задочно руския режисьор Никита Михалков по подозрение в "посегателство върху териториалната цялост на Украйна", съобщи руската държавна информационна агенция ТАСС.

"Михалков Никита Сергеевич, официално Ви съобщавам, че независимият, суверенен, справедлив украински съд разреши на украинската прокуратура да Ви задържи, за да бъдете изправен пред съда в Украйна", написа Венедиктова на своята страница във Фейсбук. Тя уведоми световноизвестния режисьор, че Украйна го е обявила за международно издирване. Това означава, че Михалков може да бъде арестуван, ако някога излезе извън Русия и отиде в страна от ЕС или в друга държава, която подкрепя Украйна. 

Носителят на "Оскар" Никита Михалков, един от най-близките до руския президент Владимир Путин творци, преди дни зае очакваната позиция, че военната операция на Русия в Украйна е справедлива. В последния брой на авторската си тв програма "Бесогон" известният режисьор обяви война на звездите от шоубизнеса и културата, които осъждат руската агресия в Украйна.  

В обичайния си груб стил режисьорът на "Сибирският бръснар" и "Изпепелени от слънцето" даде да се разбере колко възмутителни за него са призивите за мир. В „Бесогон“ той сподели фрагмент от видео, в което известният украински телевизионен водещ Дмитрий Гордон моли за помощ руските си колеги Ксения Собчак и Юрий Дуд. "Говорете! Спрете това!“, призова телевизионната звезда.

Михалков продължи списъка с още имена, към които Гордон може да се обърне за помощ. В него той включи комиците Екатерина Варнава и Максим Галкин, телевизионната водеща Настя Ивлеева, певците Андрей Макаревич и Манижа, бившата звезда на КВН и хумористични програми Татяна Лазарева, попзвездата Валери Меладзе и други. Всички тези хора са публикували в социалните мрежи призива: „Не на войната!“.

„Имам въпрос към тези оплаквачки-пацифисти, борци за мир — защо мълчахте осем години, когато предадохте пред очите ни не просто някого конкретно, а държавни, европейски споразумения?“, заяви възмутено Никита Михалков.

„Защо когато на другия ден беше извършен безсрамен преврат, пуч, вие мълчахте? Защо никой от вас не се възмути? Защо мълчахте, когато снайперисти убиваха хора на Майдана?“ Защо не плакахте,  не ридахте, не скачахте, не се възмущавахте, когато това ставаше пред очите ви? Защо сега всички изведнъж заврещяхте?“, попита режисьорът.

Михалков, който е и председател на Съюза на руските кинематографисти, е уверен, че причината е във възникналата заплаха от санкции. „Защото там учат децата ви, защото там са парите ви, и не дай си Боже банките да блокират нещо, там имате къщи, апартаменти, яхти. Страшно е и за да не се случи това, или поне да не ви засегне, сега плачете за горкия украински народ“, атакува звездите режисьорът.

Русия не е имала друг избор, освен да признае Донецката и Луганската народни републики, тъй като Украйна е превишила допустимите норми, е позицията на Михалков. Още преди десет години той обяви, че Украйна и Беларус трябва да влязат в състава на Русия.

Режисьорът стана персона нон грата в Украйна през 2014 г. след анексията на Крим от Русия, когато той подкрепи официалната политика на Кремъл. "Питате ме какви чувства изпитвам, когато разбрах, че ми е забранен достъпът до Украйна. Изпитвам същото чувство, което ми се струва че би изпитал Сергей Михайлович Айзенщайн, ако му бяха забранил достъпа до фашистка Германия през 1939 година!", заяви през 2015 г. режисьорът.