Първо в Lupa.bg: Вижте кой влиза в новото ръководство на БСП

У нас
11:49 - 27 Септември 2020 (обновена)
10497
Първо в Lupa.bg: Вижте кой влиза в новото ръководство на БСП

Само 20% от състава на новия Национален съвет на БСП е от досегашната опозиция на Корнелия Нинова, научи Lupa.bg след края на броенето на бюлетините, започнало през нощта в НДК, където се провежда юбилейния 50-и конгрес. 

От 113-та членове, които делегатите на най-висшия социалистически орган избират за бъдещия пленум, цели 80 на сто от досегашното ръководство и сочени за приближени до преизбраната председателка. Същото оформление се очертава и от младежката квота. А делегираните представители на НС са 2:1 в полза на Нинова, разкриха още бесепари за медията ни. Това означава, че вотът тази нощ е бил много подобен на изхода от първия за БСП пряк избор на лидер, провел се на 12 септември, когато Нинова размаза опозицията със зашеметяващ резултат. 

Очаква се точният списък с 185-те червени от състава на НС да стане ясен по-късно днес. Гласуването започна късно снощи около 23,00 часа, а броенето е продължило до след 10,00 сутринта.

Lupa.bg разполага с част от тях. От вота става ясно, че Крум Зарков е най-обичаният социалист с цели 487 гласа. След него веднага се нарежда Янаки Стоилов с 451 гласа, следван от Георги Свиленски, Румен Гечев, Александър Симов, Кристиан Вигенин, Борислав Гуцанов, Атанас Зафиров, шефката на БСТВ Вяра Емилова, Костадин Паскалев, Борис Цветков, Виктор Годжов. 

На дъното са имена като това на Велислава Дърева, Явор Куюмджиев, Захари Захариев, Атанас Пъдев и Юлий Асланов. Те няма да намерят място в пленума. 

По наша информация лидерът на ПЕС Сергей Станишев е на 170-то място в избора и не влиза в състава на новото ръководство, като се добавят делегираните представители в него от общата численост 185 бесепари в НС. Същото се отнася и за други знакови лица на партията като Красимир Янков, Валери Жаблянов, Ангел Найденов, Димитър Дъбов.

Снимки: Агнес Методиева