Първо в Lupa.bg: Защо почина лъвчето Масуд? (снимки)

Новини
18:08 - 31 Юли 2020
3816
Първо в Lupa.bg: Защо почина лъвчето Масуд? (снимки)

"Толкова съжаляваме да ви съобщим сърцераздирателната новина, че нашият ценен Масуд, който толкова много бе обичан от вас и от нас, почина". Това съобщиха на фейсбук страницата си от Центъра за диви котки "Фелида" в Холандия, където повече от две години се грижат за двете български лъвчета Масуд и Терез. Те родиха през декември 2017 г. в разградския зоопарк от кръвосмешение.

Двете братчета бяха спасени след сигнал на граждани и отгледани от доброволката Мариана Георгиева, след което държавата искаше да ги даде на зоопарка в Пазарджик. След протести бе разрешено да отпътуват за Холандия, където от "Фелида" полагаха огромни усилия за двете животни и те пораснаха големи и красиви.

Масуд се бе превърнал в красив 3-годишен лъв

"Когато Масуд и Терез пристигнаха в Центъра за диви котки "Фелида" през февруари 2018 г., те бяха само на пет месеца и тежаха едва 20 кг. Въпреки крехката им възраст, вече бяха болни, страдаха от неврологични проблеми заради кръвосмешението", припомнят от центъра, който в последните седмици информира, че здравословното състояние на Масуд силно се е влошило. Направени са му били редица изследвания както от ветеринарите, работещи с неправителствената организация, така и от външни лекари, а преди време Масуд бе отведен за скенери в Университета в Утрехт.

"Докато Терез порасна силен, Масуд не успя. В последните няколко месеци и особено дни, видяхме, че неврологичните му проблеми се влошават, както и двигателните му способности", посочват от "Фелида".

От центъра за диви котки разказват, че страховете им за състоянието на лъва са били потвърдени от изследванията в Университета в Утрехт. Оказва се, че Масуд страда от много сложен проблем с малформация на гръбнака заради кръвосмешението. Това е започнало да причинява жестоки болки на лъва, които са щели да се засилват с течение на времето. След задълбочени консултации с ветеринари специалисти по диви животни и невролози е станало ясно, че на животното не може да се помогне с хирургическа операция или по-друг начин, а болкоуспокояващите няма да са за дълго ефективни.

Терез и Масуд малко след пристигането си в Холандия

"След като няма надежда за подобрение, за да предотвратим страданията в края на живота му, ние ми дадохме последната си грижа. Сърцата ни са разбити. Масуд беше толкова специален, толкова приятелски настроен и толкова млад", пишат от "Фелида". Това означава, че лъва е бил приспан.

"Никога няма да забравим Масуд. Ще сме тук заради неговия скъп брат Терез, за да му помогнем да се справи в това трудно време и да ви показваме как той расте. Сбогом. Прощавай, че толкова рано, красиви Масуд", сбогуват се от центъра с лъва, който бе неразделен с брат си Терез.

Терез и Масуд бяха неразделни