Първо в Lupa.bg: Защо сестрата на Явор от "Гравити Ко" лъже, че е бит?

ВМА излезе с експертиза: причината за смъртта на музиканта е огромна доза хероин в кръвта

Култура
01:33 - 17 Април 2019
4701
Първо в Lupa.bg: Защо сестрата на Явор от "Гравити Ко" лъже, че е бит?

Певецът Явор от “Гравити Ко” не е умрял след побой, както продължава да настоява семейството му, а от свръхдоза наркотици. Музикантът е имал огромно количество хероин в кръвта си, над 6 стандартни дози, става ясно от физико-химичната експертиза. Тя е изготвена на база проби от косми, кръв и черен дроб.

Във вторник вечерта се наложи Софийската районна прокуратура да излезе с официална информация до медиите, след като дни преди това сестрата на музиканта обвини властта и медиите, че тиражират лъжи и клевети за причината Явор да почине. Рая настоява, че брат й е загинал вследствие на жесток побой, извършен в дома му от неизвестни и до сега лица.

“Няма никакви данни за оказано насилие върху Явор Захариев. Върху тялото му няма следи от побой. За съжаление, той е починал вследствие на употреба на наркотични вещества, както доказва експертизата, изготвена от ВМА”, оповести говорителката на Софийската прокуратура Невена Зартова.

Според експертизата на ВМА, Явор Захариев е използвал огромни количества наркотици в последните поне 3 месеца от живота си. Освен конски дози хероин, пъти над безопасните а живота на човек, са открити и следи от морфин и други упойващи вещества, както и от нов тип дроги, които до този момент не са идентифицирани. Заради високата концентрация на наркотици, бъбреците му са отказали да работят.

Захариев издъхна на 5 април, след като два дни бе в кома и така и не дойде в съзнание. Той бе намерен в безпомощно състояние в дома си, потънал в кръв. Оказа се, че поне 2 дни не е пил вода. Раните пък са от падане – Явор се срутил заради наркотиците върху стъклената маса. Намерила го леля му, която извикала полицията. Именно тя и сестрите на певеца лансираха версията, че Захариев е издъхнал от побой, а не от дрога.

“Не знам защо го правят и заблуждават обществото. Може би не искат да приемат истината, че любим техен човек си е отишъл след жестока злоупотреба с дрога в разцвета на силите си. Некоректно е обаче да се твърди, че Явор е бил пребит – такова нещо няма и те добре го знаят”, заяви полицай, работещ по случая, пред Lupa.bg.

До няколко дни от “Пирогов” ще направят обобщената съдебно-медицинска експертиза, в която ще има пълният набор от изследванията. Причината, която е посочена за смъртта на Явор Захариев, е сърдечна и бъбречна недостатъчност и кръвоизлив.