Първо в Lupa.bg: Защо си тръгва Орлин Алексиев?

Най-влиятелният човек в Столична община обяви, че напуска след 12 години. Дали има напрежение между него и Фандъкова?!

Актуални новини
22:33 - 25 Август 2019
42959
Първо в Lupa.bg: Защо си тръгва Орлин Алексиев?

Едно от знаковите лица на управлението на София – емблематичния общински съветник цели 3 мандата от ГЕРБ Орлин Алексиев изненадващо обяви, че напуска политиката. Той заяви, че занапред няма да се кандидатира за общински съветник и ще се върне в частния бизнес.

Публична тайна е, че Алексиев е най-ключовата фигура в управлението на София – на практика той е по-влиятелен дори от кмета Йорданка Фандъкова. Алексиев е човека, който отговаря за бюджета и финансите в Столична община и респективно – за обществените поръчки, покрай които непрекъснато избухват скандали в последните 2 годдини. Според източник на Lupa.bg, между него и Фандъкова зрее открито напрежение отдавна. Фандъкова изрично заявила, че ако се кандидатира за нов мандат като кмет на София, трудно би работила с Алексиев.

52-годишният Орлин Алексиев е роден в София, завършил е прочутия столичен техникум „Киров”. Има диплома по право от ЮЗУ „Неофит Рилски” и магистратура по бизнес администрация в Нов български университет. Защитава докторантура по администрация и управление в Международното висше бизнес училище. Занимава се с частен бизнес още от 1991 г., а в управлението на столицата влиза през 2007 г., когато Бойко Борисов става кмет, а Алексиев е избран за общински съветник от листата на ГЕРБ. До 2018-а бе представител на Столичната община в общото събрание на Общинска банка. Именно Алексиев е сред инициаторите София да си върне контрола над финансовата институция.