Първо в Lupa.bg: Жоро Шопа още е в затвора

Актуални новини
22:19 - 31 Май 2019
5256
Първо в Lupa.bg: Жоро Шопа още е в затвора

Жоро Шопа продължава да търка ареста в Барселона. Мълвата, че дясната ръка на Евелин Банев – Брендо е излетял на свобода след екстрадицията на своите гости Ветко и Маринела Арабаджиеви, които бяха сгащени в луксозната му къща в Кабрера де Мар край Барселона, е необоснована клюка.

След ареста на хотелиерите срещу Жоро Шопа започна разследване за укривателство. Преди седмица бе лансирана информация, че мафиотът от Тополовград е пуснат по живо, по здраво. Това обаче се оказа фалшива новина. „Семерджиев е в килия, това потвърдиха испанските власти на запитване на МВР”, обясни високопоставен източник на Lupa.bg във Вътрешното министерство.

Първоначално Жоро Шопа отрече, че е бил ятак на издирваните за данъчни престъпления и пране на пари хотелиери от Пловдив. Според него Арабаджиеви не са се укривали при него, а му били на гости и в крайна сметка сами са предали.

Вълчо, каквото е истинското име на Ветко, и Маринела Арабаджиеви са разпореждали на близки до тях да убеждават социално слаби лица да стават фиктивни собственици на кухи фирми. Дружествата извършвали симулативни операции, а оборотите им били връщани обратно на бизнесмените. От прокуратурата посочиха още, че злоупотреби е имало и в дружествата захарен комбинат и "Виктория груп", които са собственост на фамилията. В периода от 2013 до 2018 година Арабаджиеви не са внасяли ДДС. В резултат на това щетите за държавата били за милиони левове.

Специализираната акция срещу семейството беше проведена от специализираната прокуратура и ГДБОП в края на август миналата година, когато бяха претърсени хотел "Маринела" и офиси на фирми.

Тогава бе задържан синът им Вълчо Арабаджиев. След като прекара 7 месеца в ареста, той бе освободен под парична гаранция от половин милион лева. Родителите му бяха обявени за издирване с европейска заповед за арест и с червена бюлетина на Интерпол по обвинения за участие в организирана престъпна група за пране на пари и данъчни престъпления. В крайна сметка бяха арестувани в къщата на Жоро Шопа на 7 март.