Пържени котлети Азия стил (с бобени кълнове и ориз)

за 2 порции, 35 мин

Кухня
10:12 - 14 Март 2024
4726
Пържени котлети Азия стил (с бобени кълнове и ориз)

Продукти

2 свински котлета с кост

2 стръка пресен лук

2 моркова

150 г кълнове от мунг или друг боб

1 скилидка чесън

100 г дългозърнест ориз

1 ч.л. брашно

1 ч.л. микс от подправки „5 аромата“ – канела, звезден анасон, карамфил, сечуански пипер (или черен пипер) и резене (или семена копър)

2 с.л. олио

½ лайм или ¼ лимон

2 с.л. кетчуп

2 с.л. соев сос

сол

 

Приготвяне

Оризът се кипва в 200 мл леко подсолена вода. Готви се под капак на тих огън около 20 мин.

Пресният лук се нарязва на пръстени.

Обелените моркови се нарязват надлъжно на филийки, а те на тънки ивици.

Бобените кълнове се измиват и отцеждат. Обеленият чесън се нарязва на тънко.

Измитите котлети се подсушават.

Миксът „5 аромата“ се смесва с брашното. Натриват се котлетите.

Загрява се олиото и се изпържват котлетите от всяка страна по 3-5 мин. в зависимост от дебелината. Изваждат се от тигана и се завиват в алуминиево фолио.

В същата мазнина се слагат морковите под капак и се задушават на слаб огън 5 мин.

Прибавят се пресният лук, чесънът и кълновете и се готви още 5 мин., като може да се добави малко вода.

Настъргва се ситно кората на лайма и се изцежда сокът.

Към зеленчуците се добавят кетчупът, соевият сос, лайм кората и сокът.

Развиват се котлетите от фолиото и отделилият се сок се добавя към зеленчуците. Котлетите се слагат върху зеленчуците. Готви се под капак около 3 мин. Поднася се с ориза.