Паста с риба и лимонов сос

за 2 порции, 25 мин

Кухня
11:59 - 29 Юли 2024
3124
Паста с риба и лимонов сос

Продукти

150 г филе риба по избор без кожа

100 г праз или пресен лук

100 г моркови

150 г спагети или друга паста по избор

½ лимон

2-3 стръка магданоз

2 с.л. зехтин

сол и бял  пипер

100 мл бяло вино или рибен бульон

150 мл течна готварска сметана или прясно мляко

 

Приготвяне

Рибата се нарязва на кубчета около 2 см.

Празът се нарязва на тънки пръстени. Обелените моркови се нарязват на тънки ивици.

Обелва се тънко лимонът и кората се нарязва на лентички. Изцежда се сокът. Магданозът се наситнява.

Спагетите се сваряват ал денте във вряща подсолена вода и се отцеждат.

Загрява се зехтинът. Подправената с бял пипер риба се запържва 3-4 мин. Изважда се от тигана.

В същата мазнина се запържват празът и морковите на средна температура с разбъркване 3-4 мин.

Сипват се виното и сметаната. Подправя се с лимоновата кора и 1-2 с.л. лимонов сок и къкри 2-3 мин. на среден огън.

Рибата се подправя със сол и се връща при зеленчуците. Прибавят се спагетите и внимателно се разбърква. Поръсва се с магданоза.