Паста с риба и лимонов сос
за 2 порции, 25 мин
Продукти
150 г филе риба по избор без кожа
100 г праз или пресен лук
100 г моркови
150 г спагети или друга паста по избор
½ лимон
2-3 стръка магданоз
2 с.л. зехтин
сол и бял пипер
100 мл бяло вино или рибен бульон
150 мл течна готварска сметана или прясно мляко
Приготвяне
Рибата се нарязва на кубчета около 2 см.
Празът се нарязва на тънки пръстени. Обелените моркови се нарязват на тънки ивици.
Обелва се тънко лимонът и кората се нарязва на лентички. Изцежда се сокът. Магданозът се наситнява.
Спагетите се сваряват ал денте във вряща подсолена вода и се отцеждат.
Загрява се зехтинът. Подправената с бял пипер риба се запържва 3-4 мин. Изважда се от тигана.
В същата мазнина се запържват празът и морковите на средна температура с разбъркване 3-4 мин.
Сипват се виното и сметаната. Подправя се с лимоновата кора и 1-2 с.л. лимонов сок и къкри 2-3 мин. на среден огън.
Рибата се подправя със сол и се връща при зеленчуците. Прибавят се спагетите и внимателно се разбърква. Поръсва се с магданоза.