Патриарх Неофит води Светата литургия за Възкресение

Тържественото богослужение ще започне пред катедралния храм "Св. Александър Невски"

Новини
09:40 - 18 Април 2020
1815
Патриарх Неофит води Светата литургия за Възкресение

Патриарх Неофит ще води тържествената Света литургия за Възкресение Христово /Пасха/, която ще бъде отслужена в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Празничното богослужение ще започне в 23.25 часа пред храма, като в него ще вземат участие и Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний и Мелнишкият епископ Герасим, предава БТА. Светият синод реши литургията да започне навън, като мярка срещу епидемията, защото в първи половин час се събират най-много хора. 

От официалната страница на Българската православна църква- Българска патриаршия /БПЦ-БП/ във Фейсбук ще бъде излъчено на живо богослужението за Възкресение Христово от патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски. Литургията ще бъде предавана пряко и от Българската национална телевизия и вярващите ще могат да посрещнат Христовото Възкресение от своите домове.

Тази година Благодатният огън няма да дойде от Йерусалим заради мерките за сигурност, свързани с коронавируса, а средствата от полета се даряват от БПЦ за борбата срещу коронавируса. Но на богослужението пред патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" ще бъде изнесен Благодатният огън, който е запазен от миналата година.

Пред храма ще бъде изграден специален подиум, на който ще бъде патриарх Неофит.

Точно в полунощ Негово светейшество ще поздрави с "Христос воскресе", ще прозвучат Евангелието, тропарът за Възкресение, и възгласите "Христос воскресе - Воистину воскресе!", съпроводени от тържествения звън на камбаните на катедралата "Св. Александър Невски". След това патриарх Неофит ще отправи своето Пасхално приветствие към българския народ.