Патриархът изнемогва: Служи 11 литургии по Великден

Общество
15:20 - 17 Април 2019
2807
Патриархът изнемогва: Служи 11 литургии по Великден

Свръх изтощителни дни се очертават за патриарх Неофит през следващата Страстна седмица и навръх Великден. Затова миряни и духовници са силно притеснени за неговото здраве и се молят Негово Светейшество да издържи стоически всичките 11 литургии, които санът му налага да отслужи преди и след Възкресение Христово, научи Lupa.bg. Както е известно великденските богослужения са най-дълги, а литургията в патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски” в нощта на Възкресение продължава повече от 4 часа.

Дългите лигургии с участието на 73-годишния глава на Българската православна църква започват тази неделя на Цветница, когато от 9:30 ч. започва молитвата на дядо Неофит за големия християнски празник,  наречен още Вход Господен в Йерусалим. Същия ден вечерта Негово Светейшество, който е и Софийски митрополит, ще участва и в литургията в митрополитската катедрала „Света Неделя”.

През Страстната седмица на страданията на Божия Син Иисус Христос патриархът ще служи всеки ден без сряда. По традиция най-натоварващи и изтощителни за възрастния висш архиерей са службите на Велика събота и на Възкресение – в рамките на два дни той ще участва в три дълги литургии. Първата е на Велика събота в Св. Неделя”, след това в полунощ в „Св. Александър Невски” дядо Неофит ще обяви раждането на Иисус и ще поздрави православните християни с „Христос Воскресе!” На сутринта на самия Великден в 11 часа отецът ще бъде в митрополитския храм „Света Неделя” и ще отслужи литургия за т.нар. Второ Възкресение.

Миналата година точно след Великден патриархът лежа повече от месец в болница заради остра сърдечна криза и физическо изтощение. Заради загубата на сили той бе покосен и от продължителна вирусна инфекция, като тогава се появиха силни съмнения, че сърцето на Неофит, може да не издържи. Както е известно патриархът от години има здравословни проблеми и е претърпял инфаркти и няколко сърдечни операции.

„Дядо Неофит, много се претоварва, много работи, все чете нещо, приема делегации, служи литургии и спи само по 3-4 часа. Следобед сън не го лови, ляга само за 15 минути и пак става да работи”, коментираха пред Lupa.bg служители на Синода, силно притеснени за здравето на патриарха.

„След сутрешната молитва дядо Неофит веднага се залавя за работа или в кабинета си в Синодалната палата или, в скромния си патриаршески дом в Софийската митрополия на столичната улица „Калоян”. Той преглежда и подписва много документи, но понеже е много пунктуален чете всичко внимателно”, издават източниците ни. До вечерта графикът на патриарха е запълнен като той непрекъснато приема различни духовници, чуждестранни църковни делегации, както и светски лица от България и чужбина. Понякога дори няма време да обядва, а това не е хубаво за здравето му, казват загрижени за патриарха духовници.


Ето и програмата на патриарх Неофит през Страстната седмица:

21 април 2019 г. (неделя)

1. 09:30 ч. - Цветница (Вход Господен в Йерусалим) – Патриаршеска св. Литургия в ПКСХП „Св. Александър Невски“.

2. 18:00 ч. - В митрополитската катедрала „Св. Неделя” се отслужва „Последование на Жениха“.

22 април 2019 г. (Велики понеделник)

1. 18:00 ч. - „Последование на Жениха„ в митрополитската катедрала „Св. Неделя“.

23 април 2019 г. (Велики вторник)

1. 18:00 ч. - „Последование на Жениха“ в митрополитската катедрала „Св. Неделя“.

25 април 2019 г. (Велики четвъртък)

1. 09:00 ч. - Начало на архиерейската св. Василиева литургия в митрополитската катедрала „Св. Неделя“.

2. 18:00 ч. - Последование на 12-те евангелие в ПКСХП „Св. Александър Невски“.

26 април 2019 г., Разпети петък

1. 08:00 ч. - В митрополитската катедрала „Св. Неделя“, се отслужват: Царски часове, вечерня с изнасяне на св. Плащаница.

2. 18:00 ч. - Вечерта в митрополитската катедрала „Св. Неделя“ се отслужва Опело Христово.

27 април 2019 г. (Велика събота)

1. 09:00 ч. - В митрополитската катедрала „Св. Неделя“ се отслужва архиерейска вечерня със св. Василева литургия.

2. 23:30 ч. - В ПКСХП „Св. Ал. Невски“ се отслужва полунощница с утреня и Златоустова литургия.

28 април 2019 г. (неделя), Пасха Христова

1. 11:00ч. - Пасхална вечерня в митрополитската катедрала „Св. Вмчца Неделя“.