Патриархът отслужи литургия за Петдесетница в храма "Св. Александър Невски"

Орехова шума е спусната от купола на катедралата - символ на слизането на Светия дух

Новини
14:45 - 07 Юни 2020
2054
Патриархът отслужи литургия за Петдесетница в храма "Св. Александър Невски"

Патриарх Неофит отслужи тържествена Света литургия послучай големия християнски празник Петдесетница в храма "Св. Александър Невски,"съобщиха от Българската патриаршия.

В празничната служба са участвали Мелнишкият епископ Герасим, който е главен секретар на Светия синод, Белоградчишкият епископ Поликарп - викарий на патриарха, архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Костадин Гаврилов, протойерей Антоний Милушев, свещеник Костадин Тренев, протойерей Александър Нешев и дякон Деан Коруновски.

На причастния канон проповед за празника е произнесъл ставрофорен иконом Костадин Гаврилов, който е обърнал особено внимание върху големия празник и рождения ден на Църквата, както и на придобиването на благодатта на Светия Дух.

И тази година по време на празничното богослужение над богомолците от купола на катедралата е била спусната орехова шума, символизираща слизането на Светия Дух над Пресвета Богородица, над Светите апостоли и над първите християни през 33 г.

След това са били прочетени полагащите се за днес молитви към Бога, в които се измолват прошка на прегрешенията, просвещение и очистване на сърцата, и придобиване на благодатни сили, както и прошка на греховете на всички отишли си от този свят православни християни.