Патриотите искат арест за непристойно поведение, МВР няма килиии

ВКС и БХК също се обявиха против предлаганите от националистите законови промени

Новини
15:53 - 03 Юни 2019
1917
Патриотите искат арест за непристойно поведение, МВР няма килиии

Депутатите от "Обединени патриоти", предлагащи арест за непристойно поведение като алтернатива на глобите, май не са съгласували идеите си с МВР. Полицията няма достатъчно помещения, в които да държи арестанти, ако парламентът реши да се въведе административно наказание задържане до 25 денонощия. Това става ясно от становище на министерството по проект за промяна на Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН), предлаган от депутати от Обединени патриоти, предаде Lex.bg.

Идеята на националистите е задържането в структура на МВР да се въведе като алтернатива на глобите, които в масовия случай не се събират. Другото предлагано наказание е безвъзмезден труд.

Против идеята за масовите арести не са само в МВР. Съдиите от Върховния касационен съд (ВКС), също не я харесват. В рядко срещано единодушие с вътрешното министерство Българският хелзинкски комитет заявява, че тя нарушава международни конвеции, по които България е страна. Новите наказания се одобряват от правосъдното министерство и националното сдружение на общините.

"Обръщаме внимание, че наказанието "задържане в териториална структура на МВР" изисква значителен финансов и човешки ресурс, и необходим сграден фонд, с който МВР не разполага в достатъчна степен. Към настоящия момент МВР разполага с малко на брой помещения за задържане, разположени в големите областни дирекции", пише в позицията на силовото ведомство.

Предлаганите промени са пример за законодателство на парче, пише пък в становището на ВКС. Върховните съдии смятат законопроекта за преждевременен и несъобразен с други промени в ЗАНН, които се подготвят в момента от работна група между няколко институции.