Патриотите склониха, подписват конституцията

НФСБ и ВМРО се отказаха да поставят условия на ГЕРБ, подкрепиха оставката на Данаил Кирилов

Новини
16:23 - 01 Септември 2020
3171
Патриотите склониха, подписват конституцията

НФСБ и ВМРО са склонили да подпишат проекта за нова конституция на ГЕРБ без условия, стана ясно на коалиционния съвет, който приключи преди малко.  За това са се договорили премиерът Бойко Борисов с Красимир Каракачанов и Валери Симеонов на коалиционен съвет на ГЕРБ и "Обединени патриоти".

При тези обстоятелства, управляващите събират твърдо 116 гласа от нужните 120, за да внесат проекта за нова конституция и предложението за свикване на Велико народно събрание. Неофициални източници твърдят, че са осигурени и липсващите 4 подписа. 

Красимир Каракачанов е приел тезата на Борисов, че всякакво допълнително дописване на проекта може да бъде направено от Велико народно събрание и няма нужда да се променя внесения проект. Само до преди часове, лидерът на ВМРО настояваше да се запишат техните предложения - текстове за защита на семейството, задължителна казарма, които бяха неприемливи за ГЕРБ.

Патриотите са се съгласили и за оставката на Данаил Кирилов като правосъден министър. Тя ще бъде гласувана в някое от първите заседания на парламента. Депутати твърдят, че вече е договорен и новият министър, който идва от съдебната система.