Пътуването забавя стареенето

Новите изживявания и приключения помагат на мозъчното здраве, сочи обнадеждаващо проучване

Нещо за четене
17:05 - 19 Септември 2024
2079
Пътуването забавя стареенето

Добра новина за авантюристите! Има още една златна причина за пътуване. Проучване на университета "Едит Коуан" (ECU) направи някои нови разкрития, които направиха пътуването още по-привлекателно. То прилага "теорията за ентропията" към пътуването - общата тенденция на Вселената към безпорядък и разпад.

Тази нова перспектива предполага, че туризмът може да има положително въздействие върху естествения процес на стареене, като спомага за забавяне на физическия и когнитивния упадък. Пътуването предлага на хората нови преживявания, които допринасят за цялостно физическо и психическо благополучие. Пътуването излиза извън рамките на свободното време

и е един от факторите, отговорни за по-здравословен живот.

Изследователите предполагат, че пътуването поддържа организма в състояние на ниска ентропия. Състоянието на ниска ентропия означава, че тялото функционира хармонично и всички телесни системи са здрави и ефективни. Положителният опит от пътуването поддържа тялото и помага на четирите ключови телесни системи да се развиват добре.

Пътуването запознава хората с нова среда, а изследването намалява стреса и стимулира метаболизма.

Изследването на нови места също така активира адаптивната имунна система на организма и я укрепва. Защитната система на организма става по-устойчива и по-силна. Освобождават се хормони, които подпомагат възстановяването и регенерирането на тъканите и повишават способността на организма да се самолекува. Пътуването отпуска и успокоява стреса и отприщва цялото напрежение, натрупано в мускулите и ставите. В известен смисъл успокояващата нагласа, която предлага пътуването,

помага да се забави износването на мускулите и ставите.

Освен психическите ползи от облекчаването на стреса и психическата устойчивост, пътуването подобрява и физическото здраве. Пътуването не оставя място за обездвижване. Туризмът се свързва с дълги разходки, изследване на новите места. Пътуването осигурява освежаваща почивка от дългите часове на седене, които често определят ежедневието ни, независимо дали става въпрос за работа в офиса или след офиса за разпускане с филм или сериал. Пътуването засилва кръвообращението, ускорява доставката на хранителни вещества до органите и помага за изхвърлянето на токсините чрез физическа активност. То също така укрепва костите, мускулите и ставите, като същевременно поддържа естествените защитни сили на организма' срещу износване.