Павел Колев: Стадионът няма да е безплатен

Левски благодари на Бойко Борисов, заяви изпълнителният директор на сините

Спорт
17:15 - 18 Февруари 2021
2365
Павел Колев: Стадионът няма да е безплатен

Изпълнителният директор на ПФК Левски Павел Колев представи позицията на клуба относно възлагането на концесия за строителство на стадион „Георги Аспарухов“. Колев стори това в клубното приложение на "сините".

Искам да се обърна към всички наши привърженици. Хубавото е, че разполагаме с модерна и дигитална платформа като нашето приложение, чрез която можем да се обърнем към тях. Това, което е важно всички да знаят, е, че стадион "Георги Аспарухов" никога не е бил собственост на ПФК Левски.

Стадионът винаги е бил частна държавна собственост. За последно статутът на стадиона е бил определен през 1998 година с един акт за безвъзмездно ползване, което за времето си е било една изключително важна стъпка.

Всички ние си спомняме тогавашният президент Томас Лафчис как организира една доброволческа бригада от привърженици, която трябваше да почисти трибуните за един мач с Литекс - решителен за шампионската титла, завършил 0:0".

"От емоционална гледна точка това е много важно за нашите фенове. За съжаление, стадионът не е собственост на Левски. От 1998 година до ден днешен развитието на футбола се задвижи изключително бързо и от всякаква гледна точка плановете за развитието на Левски няма как да се осъществят, без да се разреши статутът на стадиона. Разговорът за това как Левски трябва да продължи да се развива в следващите години не е спирал. Волята на мажоритарния акционер на клуба винаги е била да поставим стадиона в центъра на футболната икономика на ПФК Левски. По-удачен начин от взимането на стадиона на концесия не съществува. Новината е изключително положителна. Това е една първоначална, но много важна стъпка в плана за развитието на клуба". 

"Всички останали неща, които се случват, също са важни. Това, което може да промени съдбата на Левски в дългосрочен план, е построяването на нов и модерен стадион - мултифункционален, който да се използва 365 дни в годината.

Много важно е да се знае, че концесия все още няма. Тя ще стане факт с подписването на договор за концесия. Оттук нататък предстоят много действия, които с помощта на ММС и Министерски съвет се надяваме да е максимално кратка.

Искам да им благодарим и на министър-председателят Бойко Борисов ,защото бе негово съдействие включването ни в плана за концесия нямаше да стане факт". 

"На първото място държавата няма да се ангажира с инвестиция. Прибързаните изводи, че концесията е безплатна, не са верни. Безплатна концесия е много трудно осъществимо. Това, за което ние ще работи, е в един определен срок футболният клуб да бъде освободен от концесионна такса. При всички положения концесионна такса за момента ще има. Един нов стадион ще бъде страхотна придобивка не само за футболния клуб и спортния клуб, а и за целия квартал. Един такъв комплекс при всички положения ще осигурява условия за спорт за всички. Всички хора, които живеят тук, ще могат да използват тази нова придобивка". 

"Разговорите с потенциални инвеститори са водени през последните месеци. Става дума за компании, които не са базирани в България. В момента сме един наемател в имот, който обаче стопанисва имота без срок на договор. Във всеки един момент този имот може да ни бъде отнет. Наличието на един хоризонт от 35 години би привлякла всеки един инвеститор".