Печен качамак с доматен сос

за 4 порции, 35 мин

Кухня
03:35 - 24 Юли 2024
1282
Печен качамак с доматен сос

Продукти

400 мл зеленчуков бульон

1 ч.л. провансалски билки или друг сух микс

150 царевичен грис

сол и черен пипер

1 шалот или по-малка главичка друг лук

1 скилидка чесън

2 с.л. зехтин или олио

4 с.л. червено вино

400 г белени домати – може от консерва

1-2 щипки захар

2 клонки риган

1 шепа листенца босилек

250 г моцарела или меко бяло саламурено сирене

 

Приготвяне

Кипва се бульонът и се разбърква с провансалския микс. Поръсва се царевичния грис с разбъркване да кипне, изключва се котлона и се оставя да набъбне 3 мин. като се разбърква от време на време.

Качамакът се подправя със сол и черен пипер. Разстила се в тавичка с хартия за печене на пласт 1 см. Покрива се прилепнало с прозрачно фолио и се оставя да изстине и да се стегне.

Обелените лук и чесън се наситняват. Запържват се загретия зехтин или олио 1 мин. Деглазира се с виното да кипне силно.

Доматите се нарязват на малки парченца. Подправя се със сол, черен пипер и захар и се готви 20 мин.

Заделят се малко листенца босилек, останалият и риганът се наситняват. Добавят се в доматения сос. Оставя се да изстине.

От качамака се изрязват кръгчета или се нарязва на квадрати или правоъгълници. Подреждат се в 4 малки тиганчета или един голям. Прибавя се доматеният сос и се покрива с моцарелата на тънки филийки.

Запича се на слаб котлон докато сиренето се разтопи. Гарнира се с целите листенца босилек.