Пеевски настоя България незабавно да забрани влизането на руски автомобили

По-рано стана ясно, че страната ни не изпълнява решение на ЕК във връзка със сигурността на границите ни

Новини
11:45 - 30 Септември 2023
4326
Пеевски настоя България незабавно да забрани влизането на руски автомобили

За незабавно въвеждане на забраната за влизането през границата на България на автомобили с руска регистрация настоя народният представител от ДПС Делян Пеевски.

Министрите на вътрешните работи и финансите да разпоредят на гранична полиция и митниците да приложат изпратената преди повече от две седмици от Европейската комисия забрана, която е част от санкциите срещу Русия заради войната в Украйна. Забраната обхваща леки автомобили и други превозни средства за превоз на до 10 души, като няма значение дали превозното средство се използва за частни или търговски цели, стига да попадат в обхвата на митническите кодове, припомнят от пресцентъра на ДПС.

Делян Пеевски обръща внимание на министрите, че изпълнението на всички решения на ЕК във връзка със сигурността на границите на България като европейска държава е от ключово значение за присъединяването на страната към Шенгенското пространство. В следствие на санкциите, цялата сухопътна граница на Русия към страни от Шенген е затворена.

От бързите и адекватни действия на правителството по отношение на изпълнението на изискванията за присъединяването на България към Шенген зависи до края на годината това да е факт, напомня Делян Пеевски.