Пеканов: България се спъва с инфлацията, скоро няма да ни поканят в еврозоната

В Австрия се тревожат, че много хора искат да са там, в държавата на благоденствието

Новини
09:29 - 05 Януари 2024
2280
Пеканов: България се спъва с инфлацията, скоро няма да ни поканят в еврозоната

Неприемливо е да влезем само по въздух и вода в Шенген и да има допълнителни условия. Такава беше първоначалната позиция на премиера Николай Денков, която беше правилна, а и много хора не го приемат като голям успех, каза бившият вицепремиер по европейската интеграция Атанас Пеканов по Би Ти Ви.

Бившият вицепремиер живее предимно във Виена, където преподава във Виенския икономически университет и работи във Виенския икономически институт.

По думите му много хора в Австрия се притесняват, че прекалено много хора от целия свят идват там като държава на благоденствието.

Преди време - при управлението на австрийския премиер Себастиан Курц, той самият е развил тезата, че голяма част от миграцията минава през балканския маршрут. Голяма част от австрийското общество не е доволна от това и така смята, въпреки че не е вярно, казва Пеканов.

Не е и сигурен, че скоро ще станем пълноправен член на Еврозоната заради правилата в нея. България не покрива инфлационния критерий. В Европа инфлацията спадна бързо и сега е около 2,5%, докато в България е над 5%.