Пеканов брани нашите въглищни централи пред ЕК

Според служебния министър по управление на еврофондов докато ситуацията в енергийната сфера е такава, въглищните централи правят изключително високи позитивни финансови резултати за България

Новини
22:15 - 28 Януари 2023
2984
Пеканов брани нашите въглищни централи пред ЕК

Служебният министър по управление на еврофондовете Атанас Пеканов обясни пред НОВА, че е информирал ЕК, че България не може да изпълни ангажимента си за въглищните централи, заложен в Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), по който чакаме 6 млрд. евро. Този месец парламентът задължи кабинета да промени ПВУ в областта на енергетиката, като основната корекция е запазването на дейността на въглищните централи поне до 2038 г.

"Обяснил съм им и ясната позиция на България, която е докато ситуацията в енергийната сфера е такава – а именно въглищните централи правят изключително високи позитивни финансови резултати, които отчасти държавата използва и за компенсации, и се връщат обратно в държавата, докато българската енергетика произвежда ток и за други страни на Балканския полуостров, ние не можем да изпълним този ангажимент към момента", каза вицепремиерът.

Предстои Министерството на енергетиката да изготви обоснована позиция защо тези ангажименти са невъзможни в текущата ситуация. "Ние все още нямаме официален отговор, защото те търсят по кой точно член на регламента или по кой механизъм ние да вървим към едно такова предоговаряне", каза още Пеканов. Той допълни, че след като София изпрати официалната си позиция за предоговарянето на ПВУ, решението на ЕК ще отнеме поне два месеца.

Пеканов подчерта, че трябва да се сложи фокус върху механизма за отчетност на действията на главния прокурор, защото този текст е залегнал по искане на ЕК и в ПВУ. Според вицепремиера разглеждането на законопроекта се бави с процедурни хватки от един-единствен човек - депутатът от ГЕРБ-СДС Радомир Чолаков, който е председател на правната комисия в Народното събрание. "Ако законът бъде приет, той ще ни помогне както при преговорите, така и за Шенген", категоричен е Пеканов.