Пеканов: Мит е, че от 2 лева хлябът ще стане 2 евро

Влизането в еврозоната ще засили доверието на инвеститорите и ще ги върне в Европа, увери вицепремиерът

Новини
17:50 - 21 Септември 2022
2689
Пеканов: Мит е, че от 2 лева хлябът ще стане 2 евро

За съжаление днешните развития са стряскащи. Конфликтът се задълбочава. Трябва да анализираме какво означава това за България. Това заяви вицепремиерът Атанас Пеканов в предаването "Лице в лице" по bTV.

Пеканов каза, че страната ни осъжда агресивните действия на Русия към Украйна. И припомни, че преди месеци в Мадрид НАТО пое ангажимент да се засили защитата на Европа.

Сюжетът с тайния ход на правителството за приемането на еврото е средство на кампанията. Страната ни трябва да извърви някои стъпки, така че когато дойде редовен кабинет да направи официални стъпки. Аз съм член на координационния съвет за приемане на еврото - в тази връзка ще посетим Хърватска, за да се запознаем с техните крачки към еврото. Ще поговорим и с хората на улицата дали се страхуват. Мит е че от 2 лв. хлябът ще стане 2 евро. В началото цените ще бъдат изписвани и на двете валути.

Важно е да не неглижират рисковете. Еврозоната в момента се държи много стабилно на пазара.

Ние трябва да продължим процесите, приети от редовните кабинети.
Влизането в еврозоната ще засили доверието на инвеститорите, които искат да върнат в Европа производствата си от изтока.

Не споделям тезата, че е правен избирателен одит на европейските средства. Проверката на одитната агенция се прави от Брюксел и няма нарушения при работата.

Ще загубим пари от плана за възстановяване, ако не си свършим работата. През есента очакваме първото плащане. Второто ще е отговорност на депутатите - сега се подготвят проектозакони, които служебното правителство ще внесе в парламента.