Пеканов увери: Няма риск от финансова катастрофа

Най-рисковите сценарии няма да се осъществят, но не бива да се допускат високи дефицити

Новини
20:33 - 16 Март 2023
2285
Пеканов увери: Няма риск от финансова катастрофа

Няма опасност от финансова катастрофа в България, страната ни има солидни публични финанси, разполага с втория най-нисък дълг към БВП в ЕС и е далеч от средните стойности на задлъжнялост на икономиките в Европа. Това коментира в четвъртък вицепремиерът Атанас Пеканов.

Затова и най-рисковите сценарии няма да се осъществят, но не можем да допуснем прекалено високи дефицити, както и да продължим безкрайно програмите за помощи към бизнеса, които не са таргетирани. Доходните политики са важни, иначе може да продължи прекалено бавната ни конвергенция към европейския стандарт на живот.

Той е съгласен дефицитът да е над 3%, но 7% при висока инфлация и рекордно ниска безработица не е добър вариант. На партиите, които са в предизборна кампания, трябва да се каже, че не можем да си позволим подобни дефицити. Затова и трябва да има апел за частично затягане на коланите.

Заради кризата леко нарастване на дълга не би довело до страховити последици. За ЕС средният дълг към БВП е 60-70%, без да е фатално.