Пендаровски и Ковачевски поднесоха цветя на гроба на Гоце Делчев в Скопие

Отбелязването на годишнината на Гоце Делчев минава при засилени мерки за сигурност - до църквата се допускат само предварително заявените делегации

Новини
11:49 - 04 Февруари 2023
1884
Пендаровски и Ковачевски поднесоха цветя на гроба на Гоце Делчев в Скопие

Официалната делегация на Република Северна Македония, в която се включиха президентът Стево Пендаровски, премиерът Димитър Ковачевски, първият вицепремиер, отговарящ за координацията на политическите въпроси и министър на политическата система и отношенията между общностите, Артан Груби, министърът на отбраната Славянка Петровска, министърът на вътрешните работи Оливер Спасовски и министърът на културата Бисера Костадиновска-Стойчевска, положи цветя на гроба на Гоце Делчев в двора на църквата реката "Св. Спас" в Скопие.

Официалната част от отбелязването на 151-та годишнина от рождението на Гоце Делчев започна със служба, отслужена от архиепископа на православната църква в Северна Македония Стефан.

По улиците на Скопие по посока към църквата "Св. Спас" с транспарант "Гоце е Македония" премина и шествието, организирано от опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ, водено от председателя на партията Християн Мицкоски. 

Организацията за отразяване на събитието предвижда операторите и фотографите да са разположени в двора на църквата, а репортерите - на платото пред входа на "Св. Спас". Изявления не са предвидени.

Отбелязването на годишнината на Гоце Делчев минава при засилени мерки за сигурност - до църквата се допускат само предварително заявените делегации.

Българската делегация е водена от вицепремиера и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, който каза, че ще изчака придвижващите се от България към Скопие, за да отидат заедно за почетат Гоце Делчев.

Важно е каква е създадената организация на границата за пропускане на автомобилите от България, посочи Демерджиев, който поясни, че властите в Северна Македония са го уверили, че са взети необходимите мерки за безпрепятствено пристигане на желаещите да положат цветя на гроба на Гоце Делчев български граждани.