Пендаровски към БПЦ: Кои сте вие, че да решавате за нашата църква?

Новини
08:09 - 22 Юни 2022
2668
Пендаровски към БПЦ: Кои сте вие, че да решавате за нашата църква?

Президентът в Скопие Стево Пендаровски смята, че има координирана държавна политика между българските власти и Българската православна църква (БПЦ).

"Безобразието отива дотам, че от БПЦ казват, че признават църквата в Северна Македония, а за името й ще размислят в следващия период. Кои сте вие да размисляте?", попита президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски в интервю за телевизия "24" във връзка с решението на Синода на БПЦ да "вдигне схизмата и да влезе в канонично и евхаристийно общение с Православната църква на Северна Македония", предава БТА.

На 8 юни Гръцката православна църква също вдигна схизмата над православната църква в Северна Македония, наричайки я Охридска архиепископия, като същевременно Синодът на Атинската архиепископия изрази сериозна загриженост преди всичко относно използването на името "Македонска православна църква" в писмото на Сръбската патриаршия, "тъй като това навлиза във вътрешните работи на Гръцката църква, която също има зона под своя юрисдикция, наречена "Македония".