Пендаровски наглее: Трябва да има черни списъци за български граждани и политици

Лицата, които имат териториални претенции няма да влизат в Македония, президентът на западните ни съседи

Новини
09:54 - 18 Май 2023
1378
Пендаровски наглее: Трябва да има черни списъци за български граждани и политици

Македонският президент Стево Пендаровски одобри съставянето на "черни списъци" за български граждани и политици.

Изявлението бе направено по време на форум, организиран от Белградския център за политическа сигурност на тема: "Руската агресия срещу Украйна и новата ситуация при разширяването на ЕС". На срещата присъства и бившият съветник на премиера Кирил Петков Весела Чернева.

"Не може да се прикриваш зад длъжността си и в същото време да защитаваш позиции, които нарушават обществената сигурност в Македония", каза Пендаровски.

Коментарът бе по повод забраната за влизане в страната на българския евродепутат Андрей Ковачев на 6-ти май тази година, който трябваше да участва в панихида на българското военно гробище в Ново село, край Струмица.

"Лицата, които имат териториални претенции няма да влизат в Македония", каза още Пендаровски и добави: Преди 2.5 години България започна да предявява искания, които нямат нищо общо с критериите на ЕС.

"Започнаха да говорят за македонската етническата идентичност, за това, че македонският език е диалект на българския и, че в периода от 1941 до 1944 те са били администратори, а не окупатори. Всичко това бе изпратено в писмена форма до всички посланици. Подобен исторически ревизионизъм е абсолютно неприемлив при всяка една сериозна дискусия. Подобно нещо не отива на една страна-членка на ЕС", каза още Пендаровски.

"Ако не бяхме част от НАТО и не споделяхме всички информации от тази система, нямаше да може да се справим с всички тези пропаганди и лъжливи новини. Ако сравним влиянието на руските служби в региона и по-специално в Македония с това от 2018 г., когато организирахме референдума за членство в НАТО и особено преди тази кампания, то не е толкова голямо. Тогава чужди представители създадоха 35 портала за една нощ. Две трети от тях бяха със сходни имена на вече съществуващи портали", каза още Пендаровски.

С декларация срещу вчерашното изказване на македонския президент пред Съвета на Европа пък излезе от парламентарната трибуна ГЕРБ. Вчера в присъствието на вицепрезидента Илияна Йотова Стево Пендаровски сравни отношението на България към РС Македония с военната агресия на Русия в Украйна.

Цинично и нагло е такова отношение към държава, която през последните 30 години е наппавила всичко възможно да издига не само своя авторитет, но и този на своите съседи. Напомни, че България първа призна името на Македония и за разлика от други, никога не е имала претенции към идентичността на страната, заяви от името на ГЕРБ Георг Георгиев, бивш министър на външните работи.

Откъде тръгнахме и докъде стигнахме - българи да бъдат пребивани до смърт заради своята национална идентичност, попита Георгиев. Постигнатото до момента е погубено от безотговорност, това може да бъде преодоляно с излъчването на правителство и обединение тук, което да върне на фокуса националния ни интерес. Ако днес някой си позволява да ни сравнява с Руската федерация, трябва сериозно да му отправим предупрежнедение. Но то трябва да е и към нас самите - в ръцете ни е инструментариумът да го поправим. Можем да покажем, че България е държавата, която няма да позволява съгражданите й да бъдат пребити и да бъде савнявана с най-вероломните военни агресори. Просто всички в тази зала тябва да осъзнаят висотата, на която стоят само защото са пратени в нея, апелира Георгиев.

България е Европа и Европа е Българя - въпрос на идеали и ценности, трябва да се гордеем с това усещане след 1400 години на този континент. Но ако искаме да продължи да се случва, тябва да си дадем сметка, че в ръцете ни са възможностите да го утвърдим, заяви още той. А към приятелите ни и роднини отвъд западната граница - еворпейската ви интегация не е нещо, в което истерично вярваме, но е единственият път към мостове между нашите страни и начинът да покажем, че сме цивилизовани държави, които ще се еманципират от начина на говорене на Скопие днес, заяви депутатът от ГЕРБ.