Пендаровски встъпва официално в длъжност

Инаугурацията на първия президент на Северна Македония започва в 12 часа

Новини
08:45 - 12 Май 2019
2233
Пендаровски встъпва официално в длъжност

В неделя в 12:00 часа (13 часа българско време) в Събранието на Северна Македония ще се проведе празнична сесия за встъпването в длъжност на президента Стево Пендаровски. 

Речта на Пендаровски и клетвата пред Събранието ще бъдат наблюдавани от неговите колеги, Илир Мета от Албания, Румен Радев от България, Хашим Тачи от Косово и Александър Вучич от Сърбия както и външните министри на Черна гора и Гърция, Сърджан Дарманович и Йоргос Катругалос. Въпреки че беше поканен, гръцкият президент Прокопис Павлопулос няма да присъства заради планирано посещение  в Китай.

След встъпването в длъжност, Пендаровски ще замине за президентската резиденция Вила Водно. По време на предаването се предвижда Пендаровски да бъде запознат и да произнесе реч пред членовете на кабинета на президента Георге Иванов. След срещата Пендаровски и Иванов ще проведат съвместна пресконференция.

Пендаровски бе избран за президент след като спечели втория кръг от шестите президентски избори след независимостта на страната. Той ще бъде петият президент на Македония и първият в Република Северна Македония.