Пеп Гуардиола: Дължим извинение на чернокожите

Проблемът с расизма е глобален, заяви мениджърът на Манчестър Сити

Спорт
16:03 - 18 Юни 2020
2002
Пеп Гуардиола: Дължим извинение на чернокожите

Мениджърът на Манчестър Сити Хосеп Гуардиола твърди, че бялата част от човечеството дължи извинение на чернокожите за последните 400 години. След двубоя на Гражданите с 3:0 срещу Арсенал, Пеп коментира актуалната тема за расовата дискриминация, още повече всички футболисти носеха фланелки с надпис „Black Lives Matter”.

„Белите сме длъжни да се извиним на чернокожите за начина, по който сме ги третирали през последните 400 години. Аз чувствам само срам и вина от това, което сме им сторили. Не само в Америка, проблемът е абсолютно навсякъде по света“, споделя пред Sky Sports Гуардиола.

„Трябва да изпратим хиляди, милиони послания на хората с черен цвят на кожата. Засрамен съм от това, което белите сме им сторили. Просто защото си роден с различен цвят на кожата, това не те прави по-малко човек. В момента се случват много положителни неща и ние трябва да продължим борбата. Трябва да направим всичко възможно, за да я продължим и по възможност увеличим. Трябва да направим много неща за чернокожите, които все още не сме правили".

„Направихме много важна крачка напред за Висшата лига. Радвам се, че ни бе позволено да носим тези фланелки и да коленичим. Това е правилното решение за нашето бъдеще. Лека-полека се забелязва промяна, която ще стане пълна съвсем натурално", завърши оптимистично мениджърът на Сити.