Пепи Москов сърдит на Бойко: Не е вярно, че съм поискал да се затвори държавата

Новини
15:50 - 08 Юли 2020
3940
Пепи Москов сърдит на Бойко: Не е вярно, че съм поискал да се затвори държавата

Бившият здравен министър Петър Москов се разсърди на премиера Бойко Борисов заради коментара му на днешното правителствено заседание, че десни политици призовават да се затвори отново държавата  заради епидемията, а това ще срине икономиката. Тъмносиният доктор обясни, че министър-председателя е визирал неговото интервю тази сутрин пред Би Ти Ви, в което той критикува позициите на държавата в кризата. Това взриви бившия заместник на Иван Костов, който за първи път директно опонира на решенията на кабинета в пандемията. Сутринта Москов отсече, че държавата няма аргументирана стратегия и дори толерира разделението в обществото по темата коронавирус.

"Една смислена държава, за каквато има претенция днешната, трябва да направи ясен план, да каже какви са параметрите, какъв е хоризонтът, какви са очакванията и какво се изисква от тях. Такова нещо не се случва", заяви Москов в тв ефира и попита защо 200 заразени, а не 180 са мерило за връщане на мерките.     

Бившият зам.-шеф на ДСБ изля недоволството си в гневен пост на страницата си във Фейсбук, като обясни, че премиерът е коментирал интервюто му със следните тези:

- Москов иска отново да се затвори държавата заради епидемията и да се съсипе икономиката.
- Москов е забравил, че е бил министър. Точно защото не съм забравил, че съм бил министър, както не забравям че съм лекар и баща, а всичко това изисква отговорност за думи и действия, казвам следното:

"Не искам затваряне. Слушане с разбиране е някак важно умение. Искам държавата да се ангажира с обективни, публично проследими параметри за разпространението на заразата. Искам държавата да оповести стойностите на тези параметри, над които процесът става неконтролируем и не бива да се достигат. Искам държавата да изработи набор от задължителни мерки и да гарантира контрола върху спазването им, за да не се стига до неконтролируема зараза. Искам държавата да не спонсорира активно, обществено разделение по въпроса, като оправдава действие и бездействие със “спорове между доктори” (apropos, до един инкорпорирани в различни консултативни органи към правителството) и така да си осигурява пространство за маневриране според настроението. Опазването на живота не е престъпление и не изисква “експертно” алиби, нужна е само политическа воля.", написа емоционално анестезиологът. 

"Искам всичко това, за да не се наложи повторно затваряне, както се случва в други държави с безотговорни управници. А ако стигнем до неконтролируеми нива на зараза, затварянето ще се случи, независимо от желанието на премиера. Ще ни затворят отвън и този процес вече е в ход.
Убеден съм, че всеки български гражданин предпочита управление, което се ангажира с мерки, които гарантират, че на есен децата ще тръгнат нормално на училище, болниците ще приемат плановите си пациенти, а баничарницата отсреща няма да затвори от среднощно решение на щаба, защото лошото ни е заляло, докато безгрижно и безотговорно сме пропилели времето в приказки за новото лекарство дето са го измислили в БАН.
Контрапункт на такова управление е държава, която заявява, че каквото и да става, нощните клубове ще си работят, агитките ще имат своите 90 мин. за песни и прегръдки на стадиона, а “маските са за страхливците”.
Та, г-н Премиер това съм казал и стоя зад думите си. А Вие…?", завърши поста си ексминистърът от кабинета Борисов. 

Мнозина поздравиха Москов за откровената му позицията, но недолюбващи доктора хладно отбелязаха, че е очевидно, че той започва да се изявява предизборно, като се опитва да еманципира новата си дясна организация КОД. "Досега Москов не опонираше на властта, а сега изведнъж скочи срещу правителствената политика, че дори срещу концепцията на самия Борисов", иронизираха бившия министър негови критици.