Перничани блокират София (СНИМКИ)

Хиляди се събраха на демонстрация на жълтите павета срещу безводието

Общество
12:00 - 25 Януари 2020
5994
Перничани блокират София (СНИМКИ)

Хиляди перничани щурмуват София от ранни зори за протест срещу безпрецедентната водна криза. Облечени в жълти жилетки и снабдени с вувузели, плакати и свирки, жители на миньорския град обсадиха площад "Независимост" в сърцето на столицата и се канят да блокират трафика в района. 

Близо месец Перник е в бедственото положение, въпреки мерките, които бяха предприети от страна на Министерския съвет за увеличаването на притока към яз. "Студена". Режимът на водата в Перник започна на 18 ноември 2019 г. след незаконното пресушаване на водоема. 

Традиционният фестивал "Сурва", който трябваше да се състои в периода от 24 - 26 януари, също беше отменен. 

От Инициативния комитет "Спаси Перник" настояват водопроводът от София за града им да бъде изграден максимално бързо. Освен това протестиращите са на мнение, че освен министъра на околната среда и водите Нено Димов, който е в ареста, трябва да стане от стола си, но оставка е редно да хвърли и цялото ръководство на МРРБ начело с Петя Аврамова, както и шефове на регионални басейнови дирекции. 

Перничани наричат кризата "геноцид" над населението и искат съд и присъди за виновните. 

Освен това искат мерки за пълнене на "Студена" от "Долна Диканя", изграждането на водоема "Раянци" да се ускори, да се ползват водите на "Осломе" и "Бушляк", както и язовир "Пчелина" да се насочи изцяло за промишлени нужди.