Перник си спомня за силното земетресение

Всяка година на 22 май в града се прави водосвет за здраве

Новини
12:30 - 22 Май 2023
1531
Перник си спомня за силното земетресение

Днес се навършват 11 години от голямото земетресение, което разлюля Перник посред нощ. Въпреки значителните материални щети, големият трус 6 по Рихтер и последвалите го трусове не взеха нито една човешка жертва.

Перничани всяка година правят водосвет за здраве на тази дата – 22 май. Днес в храм „СВ. Иван Рилски“ също се бъде отслужен традиционен молебен и водосвет за здраве и благоденствие по повод годишнината от земетресението в Перник през 2012 година.

На 22 май в 3.00 часа българско време е регистрирано

земетресение с епицентър на 24 км в югозападна посока от София, което е усетено на територията на цялата страна.

По данни на Сеизмологичния център на Геофизичния институт на БАН земетресението е с магнитуд около 5,8 по скалата на Рихтер и е с дълбочина 10 км в земната кора.

В полусънно състояние и крайно уплашени перничани напуснаха домовете си и излязоха на улицата. Чуваше се бучене изпод земните недра, което усилваше паниката. Много жители на града напуснаха апартаментите си и заминаха за близките села, хора спяха в колите дни наред.

Земетресението разруши много домове и почти всички комини в околностите. Хора останаха на палатки, а след това продължиха да живеят във фургони, тъй като жилищата им бяха разрушени.

Часовникът на Минната дирекция в Перник, който е един от символите на града, е спрял през тази нощ в 3.05 часа, писа БТА тогава:

Перник, 22 май 2012 16:19 ч.:
Часовникът на Минната дирекция в Перник, който е един от символите на града, е спрял през тази нощ в 3.05 часа.
Минната дирекция, която е обявена за паметник на културата, е построена през 1932 година. Извисяващата се оттогава часовникова кула дълги години властва като височина над целия град. Монтираният на кулата часовников механизъм "Бреге" е свързан с още 30 по-малки стенни часовници в сградата.
Жителите на Перник продължават масово да напускат града, въпреки че видимо напрежение няма. Мнозина ще прекарат идващата нощ в околните села. Някои вече са вдигнали палатки пред домовете си. Част от жителите на града, чиито домове са силно засегнати от труса, ще бъдат настанени временно в общинската болница. Създадена е организация при необходимост болни граждани да бъдат прехвърлени към столични клиники.
Проверяват се на място щетите в близките до Перник села. От с. Витановци е получен сигнал за 10 полусрутени къщи, сериозни поражения има и в с. Дивотино. Уточняват се щетите и в гр. Батановци и в с. Мещица. В 16.00 ч. започна поредното заседание на Кризисния щаб.