Перверзия: Хамбургер за 6000 долара възмути мрежата

„Златното момче“ е вписано в Рекордите на Гинес

Новини
13:53 - 03 Юли 2024
1815
Перверзия: Хамбургер за 6000 долара възмути мрежата

Световните рекорди на Гинес представиха най-скъпия хамбургер в света и това напълно озадачи интернет потребителите. Наречен „Златното момче“, този амбициозен хамбургер не е типичната комбинация от месо, кашкавал и зеленчуци.

Както подсказва името, бургерът всъщност е обсипан със златни листа, а самото кюфте е изработено от първокласно сочно говеждо месо уагю (Wagyu), обляно с хайвер и кралски раци. Дори хлебчетата и лучените кръгчета към бургера са направени с Dom Pérignon - специално създадено шампанско, което се пуска на пазара само с най-изключително качество.

Но умопомрачителната му цена не е за хора със слаби сърца, като една порция се продава за €5 000 (£4295/5967 USD).

„Вкусът му се описва като сладък, кисел, солен, горчив и умами, което означава, че има приятен пикантен вкус“, обясниха от Световните рекорди на Гинес едва миналата седмица. „...Високата цена се дължи на висококачествените съставки.“

Не е изненадващо, че това предизвика доста спорове в интернет, като различни хора твърдят, че никога не биха могли да похарчат толкова много за едно ястие.

В TikTok един човек написа: „Ако е толкова скъпо, по-добре да ми плащат по 100 долара за всяка хапка, която поемам“, докато други в Instagram се включиха, заявявайки, че

този бургер е „обида за световния глад.“

И все пак Роберт Ян де Веен - вдъхновителят на това творение - настоява, че го е направил с добра цел. Холандският шеф-готвач, който работи в ресторант The Daltons в Гелдерланд, първоначално е измислил тази идея по време на изолацията заради COVID-19.

Въпреки че винаги е мечтал да постави световен рекорд, той искал да привлече вниманието към бедността в Нидерландия. Затова приходите от първото му „Златно момче“ бяха използвани за изработването на 1000 хранителни пакета за нуждаещи се семейства.

При награждаването си за рекорда той каза: „Искам да кажа, че е лесно просто да вземеш няколко наистина скъпи съставки и да ги сложиш на един бургер. Но за мен беше много важно бургерът да има и страхотен вкус... Исках да видя докъде можем да стигнем с него, колко много можем да вложим в него.“