Пестелив Байерн би Лацио и в реванша

Спорт
11:02 - 18 Март 2021
2703
Пестелив Байерн би Лацио и в реванша

Байерн Мюнхен спечели с 2:1 домакинството си на Лацио в реванша от 1/8-финалите на Шампионска лига. За баварците двубоят бе протоколен, тъй като в първата среща постигнаха смазваща победа с 4:1 като гости.

Германският шампион видимо пестеше сили и не играеше на максимални обороти, но все пак стигна до победата с головете на Роберт Левандовски и Ерик Максим Чупо-Мотинг. Почетното попадение за римските „орли“ вкара Марко Пароло. В заключителните минути от срещата Лацио вдигна оборотите и се опита да стигне до почетно реми, но Байерн съхрани преднината си и уверено очаква да разбере съперника си в четвъртфиналите на надпреварата.

В началните минути на срещата Байерн владееше повече топката, но не настояваше в търсенето на гол. Първата добра възможност пред домакините се откри в 13-ата минута. Лерой Сане си освободи пространство за удар и стреля технично, но прати топката покрай десния страничен стълб на вратата, пазена от Пепе Рейна.

Четвърт час след началото Сергей-Милинкович Савич бе намерен в наказателното поле с прехвърлящо подаване. Той плонжира и стреля с глава, но право в ръцете на Александър Нюбел, който улови сигурно. Повторенията показаха, че сърбинът е бил в положение на засада, така че дори да беше реализирал, попадението нямаше да бъде зачетено.

Темпото на игра не бе високо, като двата тима не предприемаха излишни рискове. В 28-ата минута Лерой Сане опита късмета си с шут от далечно разстояние, който обаче не бе точен.

В 31-вата минута от нищото мюнхенци получиха правото да изпълнят 11-метров наказателен удар. Топката бе центрирана в наказателното поле, а Ведат Мурики задържа Леон Горецка. Главният съдия Ищван Ковач прецени, че има основания за дузпа и посочи бялата точка, въпреки че футболистът на Байерн доста леко падна на тревата. Роберт Левандовски застана зад топката и безпощадно прати топката в мрежата за 1:0.

До почивката домакините продължиха да играят на ниски обороти и опасности пред двете врати липсваха.

В началото на втората част Роберт Левандовски пропусна на два пъти да удвои преднината на Байерн. В 47-ата минута след грешка на Лацио полякът бе изведен в наказателното поле. Той шутира, но Пепе Рейна пазеше близкия си ъгъл и парира. Лерой Сане се намираше в по-добра позиция, но голмайсторът на домакините предпочете да завърши сам нападението. Секунди по-късно Левандовски отново опита удар по посока вратата на италианския тим, но този път защитник застана на пътя на топката и не се наложи на Рейна да се намесва.

В 67-ата минута футболистите на Байерн размениха подавания с едно докосване. Роберт Левандовски бе забравен от защитниците на Лацио. Той си нагласи топката за удар и стреля от дъгата на наказателното поле. Топката рикошира в страничния стълб, след което бе уловена от вратаря Пепе Рейна.

Пет минути по-късно баварците показаха класата си. Йозуа Кимих комбинира с Давид Алаба. Австриецът изведе в коридор Ерик Максим Чупо-Мотинг. Нападателят, който се появи в игра преди минути, с лекота преодоля Пепе Рейна и удвои аванса на домакините.

Осем минути преди изтичането на редовното време италианците вкараха почетен гол. Андреас Перейра центрира балонно от пряк свободен удар. На далечната греда Марко Пароло бе изпуснат от защитниците на домакините. Той стигна пръв до топката и с глава от непосредствена близост я прати в мрежата на Нюбел.

Последва импулс в играта на римляните, които вдигнаха пресата. В 84-тата минута Франсеско Ачерби отправи опасен удар с глава, която обаче не намери очертанията на вратата.

В 89-ата минута Лерой Сане преодоля няколко противници и пусна страхотен извеждащ пас към Серж Гнабри, който от чиста позиция прати топката покрай вратата. Това бе и последната по-любопитна ситуация в мача, преди да прозвучи последният съдийски сигнал.