Пестелив ПСЖ продължава напред, Марсилия и Лил - също

Спорт
11:18 - 11 Февруари 2021
1517
Пестелив ПСЖ продължава напред, Марсилия и Лил - също

Защитаващият титлата си Пари Сен Жермен се класира за 1/16-финала в турнира за Купата на Франция.
Възпитаниците на Маурисио Почетино не хвърлиха твърде много усилия и спечелиха с минималното 1:0 с гол на Мойс Кийн в 49-ата минута в гостуването си на Каен от 1/32-финала. Това обаче бе напълно достатъчно за парижани да си осигурят място в следващата фаза.

Всъщност мачът бе доста равностоен. ПСЖ повече време задържаше топката, но Каен също стоеше добре и създаде някои хубави положения.

Гостите обаче показаха, че са по-класният отбор и наложиха волята си. В 49-ата минута Неймар центрира в наказателното поле и Мойс Кийн бе заел добра позиция, за да засече топката във вратата за 0:1.

Лошата новина за столичани обаче бе, че в 64-ата минута Неймар напусна терена контузен. Той се хвана за адуктора на левия крак и се строполи на терена, като се наложи на негово място да се появи Килиан Мбапе. Все още не е ясно колко сериозна е травмата, но има притеснения, че бразилецът може да пропунсе първия сблъсък с Барселона от 1/8-финала в Шампионската лига.

Така ПСЖ продължава защитата на трофея си от миналия сезон. Каен пък отпада с високо вдигната глава.

Отборите на Олимпик Марсилия, Монако, Ланс и Ница се класираха за 1/16-финалите в турнира за Купата на Франция. В един от класическите сблъсъци в третия кръг на турнира Марсилия победи с 2:0 като гост втородивизионния Оксер. Головете за Олимпик вкараха Дарио Бенедето и Амаду Диенг през второто полувреме.

В друг мач, противопоставящ два от най-популярните отбори в страната, втородивизионният Тулуза победа с 2:0 като гост елитния Бордо. Точни за Тулуза бяха Вакун Байо през първото полувреме и Янис Анист през второто, като двамата асистираха един на друг за попаденията. Доста повече трудно срещна тимът на Монако, който победи с 1:0 като гост Гренобъл. Единственото попадение за монегаските реализира черногорецът Стеван Йоветич в 36-ата минута.

В мач между два елитни отбора Ница победи Ним с 3:1. Гостите от "Лазурния бряг" поведоха с 2:0 до 29-ата минута с два гола на Рони Лопес, но десетина минути преди почивката Харис Дулевич върна надеждите на Ним, намалявайки на 1:2. Ница обаче си осигури класирането за следващия кръг с трети гол в 81-вата минута, дело на Пиер Мелу.

В най-резултатния сблъсък от мачовете, завършили до този момент, Ланс победи Нант с 4:2 като гост. Домакините поведоха с гол на Кадер Бамба в средата на първата част, но още до почивката Ланс реализира три гола - два чрез Корентен Жан и един на на Шейх Дукуре. Арно Калимуендо покачи на 4:1 в 58-мата минута, а пет минути след това Бамба оформи крайния резултат с втория си гол в мача. Напред в турнира продължават още отборите на Монпелие, Метц и Брест.

Лил стана поредният отбор, който намери място на 1/16-финала за Купата на Франция. Водачът във временното класиране в Лига 1 обаче стигна до тази фаза по-трудно от очакваното с минимална победа с 1:0 над Дижон.

Единственият гол падна още в 15-ата минута. Жереми Пие даде прекрасен дълъг пас за Агибу Камара, който изскочи зад защитата и хладнокръвно реализира за 0:1.

Това се оказа достатъчно за Лил да продължи напред в турнира, докато Дижон приключва участието си рано-рано.