Пестицидите в храните във фокуса на Европейския парламент  

Депутатите настояват за повече прозрачност при одобрение на опасни химикали за земеделието

Здраве
11:51 - 28 Февруари 2019
2130
Пестицидите в храните във фокуса на Европейския парламент
 

Около 50% от хранителните продукти, тествани през 2016 г. от Европейската агенция за безопасност на храните, са съдържали остатъци от пестициди, като в 3,8% от продуктите тези остатъци са надхвърляли установените лимити. В ЕС пестицидите и активните вещества в тях подлежат на контрол, но в последните години се засилва безпокойството относно процедурата за одобрение, особено след подновяването на разрешителното на хербицида глифозат през 2017 г. Депутатите искат да се направи нов научен преглед на изследванията за този масов химикал, използван в земеделието.

През февруари 2018 г. Парламентът сформира специална комисия със задача да проучи процедурата за одобрение на пестициди. На 16 януари 2019 г. депутатите приеха на пленарно заседание доклада на комисията, който се обявява за по-голяма прозрачност на научните изследвания в основата на решението за одобрение на даден продукт. Депутатите препоръчват всички изследвания, които разглеждат как даден продукт ще повлияе на човешкото здраве, да бъдат публично достояние. Пестицидите и техните активни съставки трябва да бъдат тествани задълбочено, като се взема предвид потенциалния ефект при натрупване и евентуалната дългосрочна токсичност. 

Парламентът призовава да се прекрати мащабното използване на пестициди в близост до училища, детски площадки, болници, родилни домове и домове за възрастни хора. В някои европейски държави вече е ограничена употребата на глифозат на такива места, както и за непрофесионална употреба.

При защитата на реколтата от вредители в земеделието се използват вещества, които влияят хормонално и смущават развитието или възпроизводството на такива организми. Рискът е, че тези вещества могат да имат подобен ефект и върху хората и да причиняват рак, диабет или безплодие. През октомври 2017 г. EП блокира предложение на Комисията, което щеше да изключи някои вещества, използвани в пестицидите, от това да бъдат идентифицирани като субстанции, смущаващи работата на ендокринната система. 

Ягодите и спанакът съдържат най-много пестициди. Сред продуктите, които влизат в така наречената „мръсна десетка” влизат и нектарини, ябълки и праскови. Според статистиката от проверките на българската агенцията по храните при вноса на границата най-много несъответствия по отношение на пестицидите са открити при пипера, лимоните и лозовите листа, внос от Турция.

Заради огромного количество химия, използвана в традиционото земеделие, все повече хора се ориентират към био храните. През 2016 г. европейците са закупили био храни на стойност 30,7 млрд. евро, което е ръст от 50% спрямо 2012 г. Депутатите одобриха през 2018 г. промени в правилата за био производството и етикетирането на такива продукти в отговор на същественото развитие на сектора.