Пет милиарда гледаха Евро 2024

Спорт
11:34 - 17 Юли 2024
565
Пет милиарда гледаха Евро 2024

Европейското първенство по футбол не е само континентално и отдавна има статут на световно събитие и това се потвърждава от много данни. Според първоначалния анализ на цифрите около гледаемостта на живите телевизионни предавания се смята, че край малките екрани са били около пет милиарда души.

Фактът, че Европейското първенство предизвика огромен интерес, се потвърждава и от факта, че за тези четири седмици броят на последователите във всички социални мрежи се е увеличил с 14 милиона, като по време на шампионата са регистрирани 335 милиона публикации, а видео материалите имат 2,8 милиард гледания.

По време на първенството около шест милиона посетители са преминали през фен зоните в десетте града, а рекордът е регистриран в Дортмунд на мача между Германия и Испания, където имаше 547 000 души.

Феновете, пътуващи до Германия, за да пътуват из страната и да следят мачовете, са използвали предимно железопътен транспорт и през последните четири седмици са продадени почти 300 000 билета и около един милион посетители са кандидатствали за карти за обществен транспорт.

Според първите оценки Германия се очаква да има приходи от 1 милиард евро от Европейското първенство.