Пет причини, поради които Германия ще спечели Евро 2024

В Бундестима имат всички основания да вярват, че могат да победят всички съперници това лято

Спорт
20:10 - 28 Юни 2024
4005
Пет причини, поради които Германия ще спечели Евро 2024

Германия е домакин на най-добрите отбори в Европа и след като направи перфектен старт на турнира, футболистите на Бундестима има всички основания да вярват, че могат да победят всички съперници това лято.

Ето пет причини, поради които Юлиан Нагелсман и компания могат да спечелят домашния турнир Евро 2024.

1. Домакинско предимство

Европейското първенство винаги е специално, тъй като най-добрите състави на континента се борят в търсене на най-голямата награда в Европа. За Юлиан Нагелсман и неговите играчи обаче играта пред пристрастна публика и германската общественост, която ги подкрепя, е допълнителен стимул.

Това е едва вторият път, когато турнирът се провежда в Германия, като на финала през 1988 г., проведен в Мюнхен, Нидерландия в състава с Марко Ван Бастен, Рууд Гулит и Франк Рийкард побеждава Съветския съюз с 2:0. Това лято домакините също стартираха турнира в баварската столица, макар и на стадион "Алианц Арена" на Байерн Мюнхен, а не на предишния си терен - "Олимпиащадион".

Историята подсказва, че привържениците на Германия могат да очакват от своя отбор да продължи напред в състезанието. Португалия (2004 г.), Франция (2016 г.) и Англия (2021 г., като достигнаха до финала, с изключение на един - на "Уембли") са побеждавани в последната битка на родна земя, докато Испания (1964 г.), Италия (1968 г.) и Франция (1984 г.), са печелили пред собствените си фенове.

Германия ще се стреми да допълни този списък, възвръщайки спомените за Световното първенство през 2006 г. в страната, когато Маншафта достигна до полуфиналите на вълната на домашната подкрепа.

2. Факторът на доброто настроение в германския футбол

След завладяващата клубна кампания през 2023/24 г. германският футбол в момента се намира на фантастично място. Разбира се, най-изявеният отбор беше Байер Леверкузен, който стана първият, завършил сезона в Бундеслигата без поражение, а също така спечели Купата на Германия и достигна до финала на Лига Европа.

Флориан Вирц, Роберт Андрих и Йонатан Та, които са част от евроотбора на Нагелсман, бяха неразделна част от постиженията им.

Не по-малко от петима членове на отбора на Щутгарт, който завърши на второ място и се класира за Шампионската лига, също са включени - справедлива награда за блестящата им кампания.

Германските клубове изживяха изключителен период в европейските състезания, като само Серия А събра повече точки по коефициент, тъй като Бундеслигата си осигури едно от двете бонус места за следващия сезон на Шампионската лига, а Борусия Дортмунд достигна до финала на тазгодишното издание - Леверкузен се класира на второ място в Лига Европа.

Въпреки че Борусия Дортмунд в крайна сметка отстъпи на Реал Мадрид, членовете на германския отбор Тони Кроос и Антонио Рюдигер триумфираха. Като цяло в лагера на Германия цари позитивизъм, който отличният им старт само засили.

3. Wusiala

Какво? Кой? Ами, това е игра на думи, която ще ви бъде добре позната през следващите около десет години. Домакините разполагат с двама от най-вълнуващите младежи в Европа в лицето на Вирц и Джамал Мусиала и те се сработват впечатляващо (Wusiala, разбирате ли?).

Първият се радва на най-добрата си кампания, откакто е професионалист, като спечели титлата в Бундеслигата, както и наградата за играч на сезона. Той беше и единственият футболист, който натрупа поне 10 гола и 10 асистенции в състезанието. Не му трябваше много време, за да оправдае качествата си, като на Евро 2024 започна ударно, откривайки резултата само за 10 минути при разгрома на Шотландия с 5:1.

Междувременно Мусиала отдавна се е утвърдил сред елита. На 21-годишна възраст той вече е четирикратен шампион на Бундеслигата, като дори вкара победния гол, когато Байерн спечели по драматичен начин Сребърната салатиера в последния ден на 2022/23 г.
Стартът му на Евро 2024 с два гола, включително решаващото попадение при успеха над Унгария с 2:0, който осигури продължаването на 1/8-финалите, потвърди, че принадлежи на международната сцена. Не че някога е имало съмнение...

4. Опит и успешно ядро

Изгряващият талант е всичко хубаво, но няма да е достатъчен сам по себе си. За щастие, Германия може да се обади на множество опитни хора, които са били там и са го направили както за клуба, така и за страната.

Има трима играчи, които бяха част от отбора, който спечели Световната купа през 2014 г. Мануел Нойер, Кроос – който играе последните мачове в кариерата си, след като наскоро обяви, че се оттегля в края на турнира – и Томас Мюлер са участвали над 100 пъти за своята нация и ще дадат пример на по-младите от тях.

И тримата също са вдигали Шампионската лига – всъщност няколко пъти – но едва ли са сами в това отношение. Йошуа Кимих, Рюдигер, капитанът Илкай Гюндоган, Марк-Андре тер Щеген и Кай Хаверц също са заставали на най-високото стъпало на подиума на европейския футбол, докато в групата има не по-малко от 63 медала на победители в лигата.

Където и да погледнете, има хора, които знаят какво е необходимо, за да успеете на най-високо ниво.

5. История

Германия спечели първите си два откриващи мача на европейско първенство за пети път. В три от предишните четири случая те направиха това - 1972-а, 1980-а и 1996 г. - германците станаха короновани за европейски шампиони. Те пропуснаха само през 2012 г., когато бяха победени от вдъхновената от Марио Балотели Италия на полуфиналите.

Избягвайки поражение в последния си мач от групата срещу съседите си Швейцария (1:1) домакините оглавиха група А.

Как се казва на немски "It's coming home" (б.а. - "Nach Hause kommen")? Може да се наложи да научите тази фраза.