Пет стила мебели за баня, на които да обърнете внимание

Оригинални мебели и нестандартни решения

Новини
11:31 - 26 Ноември 2021 (обновена)
4044
Пет стила мебели за баня, на които да обърнете внимание

Шкафове за баня в морски стил

Както подсказва името, този стил произлиза от морските модели и трябва да напомня слънчевата аура. Следователно леките мебели, обикновено варосани или от ратан, ще бъдат в светли цветове. Те могат да бъдат допълнени с плетени кошници. Морската баня трябва също да включва аксесоари (например кърпи, декоративни плочки за баня) в тъмносин или син цвят.

Обзавеждане за баня в екзотичен стил

Терминът екзотика ни отваря голямо поле за маневриране. Екзотиката в банята може да се прояви в африкански, индийски, хаитянски стил, както и във всеки друг стил, който отговаря на нашите предпочитания. Примери за африкански интериор са прости дървени мебели в естествени нюанси. Шкафовете за баня под мивката са конструкции с оригинални каменни облицовки, често украсени с ярки мозайки или антични фитинги. Цялостната аранжировка включва наситени цветове, а аксесоари под формата на народни маски, дървени вази и глинени контейнери за сапун, допълват цялостния образ на африкански интериор.

Дзен шкафове за баня

Стилът, известен в Япония от няколкостотин години, най-накрая намери пътя си към домовете ни. Той обожава простотата и фината хармония. Мебелите за баня са необходим минимум, който не може да има отрицателно въздействие върху духовния мир на човека, който се къпе в обкръжението си. Така че дървото (включително бамбук) доминира, прави ъгъли и без декорации. Фитингите трябва да имат подобен функционален характер. Стените, облицовани с плочки или покрити с бои в приглушени цветове (главно бежово и нюанси на сивото), са фонът за нестандартни елементи на природата – бонзай дървета или цветни композиции.

 

Мебели за баня в индустриален стил

Създаден под покривите на американските постиндустриални домове в средата на ХХ век, индустриалният стил пробива и на европейските пазари.Той включва  сурови шкафове за баня, които са комбинация от метал и дърво. Дървото не трябва да е твърде фино, за да не нарушава характера на интериора - в крайна сметка типичните мебели от работилницата са прототипът, който повлиява този стил. Фитингите не избягват тъмните цветове, както и подовете, които  контрастират със светлите стени. Най-смелите могат да опитат и типични фабрични аранжировки, с открити тухли.

 

Мебели за баня в провинциален стил

Въпреки че името му може да показва връзка с рустикалния стил, всъщност има повече разлики, отколкото прилики между двата стила. Тук имаме работа с американския модел - фермерски стил в модерно издание. В него се помещават както стари антични мебели, така и прости варосани шкафове, близки до провансалския стил. Класически фитинги с отделно стояща вана без корпус са идеални за този интериор. Подредбата се допълва от аксесоари от дърво, които често украсяват стени и подове.Най-стандартните цветове са нюансите на сивото и бежовото.

Когато търсите оригинални мебели за баня, струва си да следвате не само най-популярните тенденции, но и нестандартни решения, които не се срещат в повечето домове. Може би мебелите за баня в азиатски или африкански стил са по-трудни за намиране, но естетическата им стойност със сигурност ще бъде възнаградена във времето.

Източник: vsichko-za-baniata.com