Петък - финал на предизборната кампания

Утре е Ден за размисъл преди изборите на 2 октомври

Новини
08:06 - 30 Септември 2022
1809
Петък - финал на предизборната кампания

Днес е последният ден от предизборната кампания преди предсрочния вот за народни представители в неделя. Утре, 1 октомври е "Ден за размисъл" и  предизборната агитация и оповестяването на социологически данни ще е забранено до края на изборния ден - в 20 часа на 2 октомври. 

Българите в страната и зад граница ще гласуват в над 12 000 секции, като прогнозно за хората с увреждания и за тези, които са под карантина с Covid-19 се разкриват 290 подвижни секции. 

Също днес по утвърдени графици и под полицейска охрана към районите в страната тръгват над 10 хиляди машини за гласуване с инсталирания софтуер, обяви Росица Матева, говорител на ЦИК. 

"Предстои да обявим на нашата страница и да изпратим на РИК, за да разпространят в СИК хеш-кодът, който е установен и ще бъде публично обявен, който трябва да бъде поставен на видно място в секционните избирателни комисии и ще бъде разпечатан на всяка разписка и на всеки начален протокол, така че всеки избирател, който гласува, може да свери, че на машината, с която е гласувал, е инсталиран удостовереният софтуер, сравнявайки хеш-кода от разписката с публично достъпния в изборното помещение".