Петър Александров пред Lupa.bg: Дуа е добър, Швейцария още има върху какво да работи

Франция и Англия си остават основните фаворити за Евро 2024, заяви един от участниците на Световното през 1994-а

Футбол
14:20 - 17 Юни 2024
1804
Петър Александров пред Lupa.bg: Дуа е добър, Швейцария още има върху какво да работи

Един от героите от Световното първенство през 1994 година в САЩ - Петър Александров, се наслаждава на стартиралото преди дни европейско първенство по футбол в Германия.

Бившият централен нападател, оставил трайна следа в Славия и Левски у нас, както и в редица швейцарски отбори, има пристрастия към "кръстоносците" на Мурат Якин. Роденият в Карлово Александров в момента е помощник треньор на Аарау.

- Г-н Александров, всички погледи са вперени към Германия, където стартира Европейското първенство. Всеки има своя фаворит, кой е вашият?

- Разбира се, Швейцария! Тя ме е втората родина, вече доста години живея извън пределите на България и съм се установил там. Подкрепих отбора срещу Унгария, имаше организиран влак от Швейцария, няколко вагона, за около 7-8 часа взехме разстоянието до Кьолн.

- Швейцарците биха, но май не убедиха? Как ви се сториха хората на Мурат Якин?

- Добре стояха на терена до 2:1, след това инициативата премина на страната на унгарците, които можеха и да изравнят, но в края Емболо демонстрира класата си и вкара за 3:1. Всъщност добър старт за швейцарците, но има още компоненти, върху които да поработят по-усърдно.

- Квадво Дуа откри резултата за тях. Нападателят на Лудогорец стартира титуляр, а Емболо остана на пейката...

- Има потенциал, явно не случайно е в Лудогорец. Със сигурност сега цената му се е покачила с няколко милиона евро, а ако продължи така, може сумата да нарасне още повече, а от това да се облагодетелстват разградчани. Разбира се, ако решат да го продадат. Иначе Дуа показа доста мощ, движение без топка, което се видя и при гола му. Добър футболист, безспорно.

В състава на Якин има доста качествени изпълнители, но сериозният им тест ще бъде срещу Германия в последния мач от групата. Ако преди това швейцарците спечелят и срещу Шотландия, то нещата за тях ще изглеждат доста добре, а в елиминациите ще е различно.

- Лудогорец има още един представител на Евро 2024 - Якуб Пьотровски. Какви мислите за него, имате ли наблюдения от играта му?

- Не съм запознат толкова детайлно с качествата му, но щом е на първенството, значи заслужава. Просто е. Няма случайни неща.

- Говорейки за български футбол, родният елит в последните години има един хегемон - Лудогорец. Защо никой не може да ги детронира от трона?

- Защото имат добри играчи, постоянно участват в евротурнирите, имат и сериозен бюджет, дават пари за добри състезатели, а това не е за подценяване. При тях се работи правилно. А и фактът, че имат двама представители по терените на Германия, говори достатъчно за работата на клуба.

- ЦСКА и Левски продължават да са в миманса. Какво се случва според вас с родните грандове?

- При тях всичко е следствие от управлението и политиката на клубовете. И като ги сравним с Лудогорец, виждаме каква е разликата. Надявам се да се оправят, да се върнат към славните години, когато и аз имах удоволствието да се изправям на терана срещу двата ни водещи отбора. Дано! Всички само си пожелаваме, но...

- Но вече 20 години не сме се класирали на голям футболен форум. Последно през 2004-а Пламен Марков изведе "лъвовете" до първенството на Стария континент, а преди 30 лета вие участвахте в най-големия ни успех - на световното в Щатите с главен архитект Димитър Пенев. Има ли изглед скоро тази суша да бъде прекъсната?

- Защо да няма? Надявам се и вярвам, подкрепям момчетата с цялото си сърце, знам какво означава националната фланелка. Иска ми се Илиан Илиев да продължи с работата си по същия начин, по който показаха нашите футболисти в последните контроли. Надежда винаги има.

- Как вървят нещата в Аарау?

- Нормално, работим спокойно. Скоро стартираме подготовка, въпреки че се засича с мачовете от Европейското, не знам дали пак ще успея да дойда в Германия и да гледам Швейцария на живо. Здраве да е. Отборът ни играе приятен футбол, миналата кампания завършихме шести. Лошото е, че финиширахме с пет поредни загуби, което се отрази на крайното ни класиране. Надявам се този сезон да сме в битката за първите две места и да върнем тима в елита. Дано успеем.

- И за финал отново въпрос, свързан с Евро 2024 - кой ще го спечели?

- Този въпрос винаги е труден, защото едно е желанието на даден човек, а съвсем друго реалността. Германия има своите шансове - и като домакин, а и виждайки представянето им на откриването срещу Шотландия. Но Франция и Англия си остават фаворити и някой от тях може да спечели титлата.