Петър Берон: Изровете от гроба селяндура Желю Желев и му целунете задника!

Новини
14:15 - 14 Февруари 2020
21511
Петър Берон: Изровете от гроба селяндура Желю Желев и му целунете задника!

Д-р Петър Берон възмути мнозина навръх своя 80-и юбилей. Колоритния политик даде скандално интервю пред в. „Уикенд”, в което безцеремонно псува и ругае покойния президент на България Желю Желев (1990-1997 г.). Навремето първия демократично избран държавен глава на България обяви своя съмишленик от СДС за агент на Държавна сигурност. Очевидно д-р Петър Берон не е простил на Желю и напълно е забравил максимата „мъртвите не са ни врагове”, тъй като в интервюто, дадено пред Цветана Пешунова, ръси отвратителни гадости по адрес на покойника. Lupa.bg препечатва част от интервюто.

- На 3 март Желю Желев щеше да навърши 85 години...

- Не ме интересува изобщо, какво е щял да навърши!

- Чел ли сте книгата на д-р Желев „Фашизмът”?

- Не само, че съм я чел, но и знам, че му я написаха. Там повече са цитати от немски, а аз не знам Желю да е знаел дори и една дума от какъвто и да е чужд език. На екземпляра от книгата, който имам, той дори някога ми надписа посвещение: „На Петър Берон - колегиално и братски!”.

- Одобрявате ли предложението площадът около „Св. Александър Невски” да бъде наречен на името на Желю Желев?

- На оня, дребния ли?! Гадно ми е да му произнасям дори името! Така ли?! Ъъъъ… Ще повърна само като чуя такова нещо... Може да отидат и да го изровят от гроба, да му излижат съответните части… Мен обаче това не ме засяга и не ми се приказва изобщо по този въпрос.

- Мнението ви за д-р Желев очевидно е крайно отрицателно...

- Това беше един дребен,

прост човек, мерзавец по характер. Селяндур и простак! Каквото съм имал да му казвам, съм му го казал лично. Подъл човек и лъжец - в очите съм му го заявявал. И лично на него съм му обявил, и писмено и дори по телевизията съм споделял мнението си. Той е от тези, които ти ги плюеш, а те си мислят, че вали. Абсолютен селски тепегьоз!

За съжаление съм гласувал за него. През 1990 г. кандидати за президент в Народното събрание бяхме Петър Дертлиев и аз, но трябваше да съберем 263 гласа от 400 души, а не можехме. Луканов си беше наредил на БСП-то да изберат Желев. 4 пъти гласуваха против нас. Част от СДС също не беше съгласно с Дертлиев. Решихме да сменим кандидатите и в зала „Изток” Желев пред 140 души каза, че ще приеме да го издигнат, но за вицепрезидент е длъжен да предложи Петър Берон и ще го направи. Изчете ми дори биографията. Същевременно се е договарял с БСП-то да сложи Семерджиев. Този подлец можеше спокойно да дойде и да ми каже, че няма начин да се събере квалифицирано мнозинство, ако няма комунист за вице. Щях да се съглася и да отстъпя. Той не го направи. В момента, когато съобщиха, че е избран, бях през 4 стола от него на същия ред. Луджев го побутна с думите: „Предложи Семерджиев!”. Желев стана и направи тъкмо това. Обяви, че за вицепрезидент предлага ген. Семерджиев. Напълно неправомерно всички от БСП започнаха да ръкопляскат. Председателят на ВНС проф. Николай Тодоров каза, че е избран. Ами не става така. Избира се както президента.

- Желев не ви ли се извини?

- Как ще се извини, тоя мръсник?! Разбира се, че не. Един ден дойде ген. Семерджиев и ми каза: „Г-н Берон, искам да знаете, че нямам никакво участие за това, което се случи с вас!”. Отвърнах му: „Аз пък трябва да ви кажа, че ми е съвършено безразлично. Ако вие като министър на вътрешните работи бяхте участвали в целия този заговор, щях да намеря за напълно естествено, щом имате нещо срещу ваш политически противник, да го използвате. Ако трябва да се сърдя на някого, това са моите хора, които много добре ме познават и знаят, че нито някога съм бил комунист, нито съм от такова семейство. Не съм направил каквото и да било към ДС, а те подкрепиха дребния...”. Никога няма да забравя това, което ми стори Желю. Има и още живи, които помнят.

- Имате ли в крайна сметка ДС досие?

- Не! 3 комисии правиха разследване за досието ми, но не намериха нищо. Не откриха дори и един единствен ред, написан от мен. Единствено извадиха някакво картонче и вписване в дневник. Имам писмото и го пазя.

- Кога д-р Желев си промени отношението към вас?

- Съпругата ми го каза това преди години... Тя, милата, дори се разболя от рак заради Желю и си отиде без време... Бяхме на обиколка във Франция, Великобритания, Щатите, Полша и Чехословакия. Видяхме се с доста хора. С Маргарет Тачър в Шотландия, с бивши френски президенти, с Жак Ширак, с вицепрезидента на САЩ, с Лех Валенса в Гданск, с Вацлав Хавел в Прага и с още много други. Желев нищо не направи... Тъпакът, понеже не знае никакъв език, само се пулеше тогава. Аз и другите двама с нас говорехме по 4-5 езика.