Петър Илиев не е просто плагиат, а злостен плагиат

Той краде съзнателно, умишлено, но не се страхува да не би да го хванат, а е с чувството на безнаказаност, с арогантната убеденост, че всичко му е позволено и никой нищо не може да му направи

Коментар
19:27 - 30 Септември 2021
10807
Петър Илиев не е просто плагиат, а злостен плагиат

ПРОФ. НИКОЛАЙ СЛАТИНСКИ*

Окончателно бе установено: Петър Илиев е плагиат! Браво! Толкова седмици цяла комисия доказва, че две плюс две е четири!! Невероятно откритие!

А случаят бе от прост - по-прост. От очевиден - по-очевиден. Очеваден!!!

Щом се запознах с този случай написах, че такъв човек е злостен плагиат. Злостният плагиат е плагиат на квадрат, плагиат във втора степен.

Какво значи злостен плагиат?

Първо, това е плагиат, който не просто заимства без да цитира автора и не само без да спазва научната етика, но безсъвестно и нагло краде десетки страници от чужд труд.

Второ, злостен плагиат е плагиат, който краде съзнателно, умишлено, но не се страхува да не би да го хванат, а е с чувството на безнаказаност, с арогантната убеденост, че всичко му е позволено и никой нищо не може да му направи.

Трето, злостен плагиат е плагиат, който е абсолютно убеден, че в това да си плагиат няма нищо укоримо, то е просто въпрос на ловкост, хитрост, елементарно общоприето мошеничество и най-естествена част от вълчата борба за научни степени и звания.

Четвърто, злостен плагиат е плагиат, който като го хванат и обвинят в плагиатство категорично отрича плагиатството си, напада агресивно своите опоненти, изпада в транс с нарцистично самовеличаене и демонстрира, че изобщо не му пука какво всички обвиняващи го нищожества мислят и говорят за него.

Ще допълня, че има един друг злостен плагиат, на който една шепа колеги сме "фенове". Той е преял с научни степени и звания във всевъзможни науки, хвали се с 2000 научни публикации (основно със съавтори), участва в разни търговии с влияние, катери се все по-нагоре в йерархията. Ние му гледаме сеира. Знае се когато един определен бозайник се качва нагоре, какво му лъсва най-вече...

* Коментарът на проф. Николай Слатински е публикуван на неговата страница във Фейсбук. Заглавията са на Lupa.bg