Петър Кулински: До два месеца ще видите конкретни стъпки за съдебна реформа

На този етап Омикрон набира скорост, няма как да бъде отменен зеленият сертификат, заяви депутатът от ПП

Новини
12:40 - 15 Януари 2022
3533
Петър Кулински: До два месеца ще видите конкретни стъпки за съдебна реформа

"Няма информация депутати от ПП да са имали контакт с Теменужка Петкова. Декларацията с искането на оставката на Иван Гешев беше акт, с който управляващите снеха доверието си от него. Естествено съдебната реформа не бива да започва и свършва с оставката на Гешев" - това заяви депутатът от „Продължаваме промяната” Петър Кулински.

"Трябва да направим такива законови промени, че да гарантираме ефективно работеща прокуратура. Борбата с корупцията по високите етажи на властта няма как да се случи с главен прокурор Иван Гешев. Подготвяме конкретни законодателни промени. До края на месеца трябва в НС да влезе законопроект за КПКОНПИ. Подготвяме промени в Закона за съдебната власт и в наказателно процесуалния кодекс", заяви в ефира на Нова телевизия Кулински.

„В рамките на 1-2 месеца ще видите конкретни законодателни стъпки, с които искаме да постигнем съдебна реформа”, увери депутатът.

„Задали сме си като цел да реформираме ВСС. Пленумът на ВСС избира главния прокурор. Очакваме и решение на КС, който да каже дали е допустимо министърът на правосъдието да поиска отстраняването на главния прокурор. Ако становището на КС е положително, ще бъде внесено такова искане”, обясни Кулински.

Когато от управляващата коалиция имали проект за конституционни промени, те ще търсят подкрепа от всички партии.

На този етап, в момента в който Омикрон набира скорост, няма как да бъде отменен зеленият сертификат. Не ни притесняват протестите - това е право на хората, категоричен бе депутатът от ПП.