Петър Мицин: Мечтая за финал в Париж

Спорт
13:31 - 30 Октомври 2023
2216
Петър Мицин: Мечтая за финал в Париж

Плувецът Петър Мицин и Николай Вакареев бяха наградени за Спортист и Треньор на месец септември в анкетата на Пресклуб "България" сред спортните медии и редакции.

За отличното си представяне на Световното първенство в Израел за юноши и през целия сезон, в който спечели четири европейски и една световна титла, две сребърни отличия и постигна световен рекорд, Мицин получи 23 гласа от участвалите в анкетата 24 спортни медии и редакции, а един глас има Ксения Момчилова, която спечели сребърен медал на Световната купа по паркур в София.

В анкетата при треньорите наставникът на Петър Мицин Николай Вакареев получи 16 гласа, 7 гласа има старши треньорът на Локомотив Пд Александър Томаш, а с един глас е старши треньорът на националния отбор по класическа борба Братан Ценов.

Световният рекордьор на 400 метра свободен стил за юноши Петър Мицин благодари на всички, които са гласували за него и заяви след награждаването, че се надява на добро представяне на предстоящото Европейско първенство по плуване в 25-метров в Букурещ от 5 до 10 декември.

"Не се хвърлям с големи очаквания за Европейското, ще опитам да подобря личните си постижения. Чувствам се по-добре в 25-метров басейн, по-бърз съм заради повечето обръщания и подводни плувания. Голямата ми мечта е да бъда на финал в една от дисциплините на Олимпиадата в Париж. За медал трябва да се потрудя доста, но времето ще покаже", каза Мицин.

"Всичко върви по план. Проведохме лагер на Белмекен, после тренирахме една седмица в Сандански и до края на ноември сме в Бургас, където ще се проведе държавното първенство на 25-метров басейн, след което ще участваме на три дисциплини на Европейското на 25-метров басейн в Букурещ – на 400 и 800 м свободен стил и на 200 м бътерфлай. Надяваме се на добро представяне, имаме шансове за финал на 400 и 800 свободен стил", заяви Вакареев.

Общо петима състезатели ще представят България на първенството на Стария континент в Букурещ - освен Мицин, там ще стартират Габриела Георгиева, Теа Николова, Диана Петкова и Калоян Левтеров.

„Основното състезание е Олимпиадата, там са насочени усилията, надяваме се на добри резултати в Париж. Но да не тръгваме с голяма кошница. Имаме двама състезатели с А нормативи за Париж, а още трима-четирима имат потенциал за покриване на А нормативи. Конкуренцията е жестока, всичко е въпрос на моментна форма, донякъде и на късмет" каза пред репортерите председателят на Българската федерация по плувни спортове Георги Аврамчев и подчерта, че очаква утре ММС да обяви новите договори с федерациите за финансирането през 2024 г.

„Освен фантастичните резултати на Петър Мицин, останалите момчета и момичета от националния отбор също се представиха много добре. За първи път в историята тази година имахме и два финала на артистичното плуване на Световното първенство при девойките. Имахме и четири финала на Европейското по скокове във вода. Това показва, че всички плувни спортове, събрани в нашата федерация, се развиват изключително добре и вървят нагоре, така че се надяваме на още по-добро финансиране за новия олимпийски сезон“, заключи Аврамчев.