Петър Славов: Някоя от по-малките партии трябва да поиска третия мандат

Нещата се подготвят за поредните предсрочни избори, смята бившият депутат

Новини
09:28 - 14 Октомври 2022
2301
Петър Славов: Някоя от по-малките партии трябва да поиска третия мандат

"Като че ли вече нещата се подготвят за поредните предсрочни избори." Това мнение изрази пред БНР Петър Славов, депутат от 43-ото Народно събрание, член на Висшия адвокатски съвет.

Според него основните политически партии започват да обтягат отношенията си, дори изглежда, че някои "влизат откровено в предизборна кампания".

Славов смята, че "при прехвърчащите искри между ГЕРБ и ПП" в парламента трябва "да мислят сериозно за третия мандат и евентуално кой да го поиска, на кого да бъде предложено да бъде даден и кой би поел отговорността с кратък хоризонт да преведе страната през кризите на зимата". 

"Някой трябва, от по-малките политически сили, да излезе напред и да каже – аз искам третия мандат, с него ще направя това, това, това и това. Сега е моментът за смели действия."

Славов изрази учудване от, по думите му, късната дата, обявена от президентството за свикване на новото Народно събрание.

С разтеглянето на срокове "нещата се подготвят за това да нямаме все пак предсрочни избори в навечерието на Коледа, а да могат да бъдат отсрочени за началото на следващата година, някъде в края на февруари".

"Това очевидно не е добър вариант. Очевидно има много проблеми за решаване и отивайки на поредните предсрочни избори, ми се струва, че още доста неприятни изненади ни чакат."

Юристът не е оптимист за приемането на законопроектите, касаещи Плана за възстановяване, ако настоящият парламент има кратък живот.

"Тези прословути 22 законопроекта не съм ги видял написани и показани."

"Имам чувството, че в момента някои политици скучаят и в липсата на конкретни ангажименти се чудят какво да измислят, за да бъдат интересни, мислейки си, че така трупат някакви политически дивиденти, а като че ли става точно обратното", посочи Петър Славов.