Петър Славов: Промените в Конституцията трябва да са факт до края на годината

НС има достатъчно мотиви за разделянето на ВСС на две

Новини
12:03 - 03 Октомври 2023
1056
Петър Славов: Промените в Конституцията трябва да са факт до края на годината

Амбицията на мнозинството в парламента е промените в Конституцията да станат факт до края на годината - до декември месец трябва да има окончателно приети текстове. Това заяви в отговор на въпрос на News.bg правосъдният министър Атанас Славов, след като членовете на ВСС не одобриха готвените промени в Основния закон.

Славов обясни, че становището на ВСС за готвените промени в Конституция е критично, но пред Венецианската комисия той ще представи становището на вносителите. Той ще защити идеята на законодателите за пълното разделяне на ВСС - на прокурорски и съдийски съвет. На база на становището на Венецианската комисия ще намерим балансиран модел за управление на прокурорския съвет, за да може да се отчете професионалният капацитет на прокурорите, добави Славов.

Той изтъкна, че Народното събрание има достатъчно мотиви за разделянето на ВСС на две. Мотивите са ясни - не бива прокурорите да участват в кадровото развитие на съдиите и съдиите трябва да бъдат независими от външно влияние. Има предложения и коментари на ВСС, които ще бъдат обсъдени в Комисията по конституционни въпроси, като ще получат подкрепа между двете четения.

Славов допълни, че арбитърът във всяко едно досъдебно производство е съдът, а не прокуратурата. Няма опасност от автономност на отделните прокурори, увери той. Главният прокурор остава като основен орган, ще има правомощия, ще отчита работата на прокуратурата пред ВСС и пред Народното събрание, но няма да има възможност отделен прокурор да си мисли, че ще е самостоятелен, независим и автономен от системата и ръководството, подчерта правосъдният министър.