Петър Стоянов: Войната в Украйна ни направи врагове в собствената ни страна

САЩ направиха всичко възможно за запазването на СССР, заяви експрезидентът

Новини
17:45 - 27 Юни 2023
3523
Петър Стоянов: Войната в Украйна ни направи врагове в собствената ни страна

Бившият президент Петър Стоянов изрази тревогата си, че войната в Украйна е засилила до крайност враждебността в обществото ни.

Пригожин е само един детайл от войната. Това, което най-много ме притеснява, е една последиците от войната, отразяваща се пряко на България - в света няма друга страна, чието общество да е така враждебно разделено заради войната в Украйна. Така разделени не може да го караме за нещо, което се случва навън. Това каза президентът в периода 1997 - 2002 г. Петър Стоянов в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви.

Той цитира китайския пълководец, стратег и мислител Сун Дзъ, според когото ако искаш да победиш една страна, трябва първо да й деморализираш населението. 

"Почвам да се питам - до такава степен ли е деморализирано нашето общество, че да не може да има единна позиция по нещо, което изглежда очевидно за другите общества", попита риторично бившият президент.

И допълни, че идеята, че САЩ е виновна за разпада на СССР. Точно обратното - те направиха всичко възможно за запазването на СССР, каза още Стоянов. Изключително в наш национален интерес да браним Украйна. Представете си голяма Турция предяви претенции към нас, че малтретираме турците в Кърджали.