Петър Танев гласен за посланик в Киев, жена му - рускиня, спряла назначението

Предложението за дипломата от кариерата било на Мария Габриел

Новини
12:40 - 24 Юли 2024
8763
Петър Танев гласен за посланик в Киев, жена му - рускиня, спряла назначението

Конфликтът по назначаването на извънреден и пълномощен посланик на България в Украйна не спира, след като вчера президентът Румен Радев изрази несъгласието си с назначението на бившия военен министър Николай Ненчев на поста.

Тази сутрин от прессекретариата на държавния глава отговориха на спекулациите, че президентът е причината да няма титуляр на поста в Киев, защото отказа да назначи Николай Ненчев миналото лято. От съобщението става ясно, че Министерският съвет не е завършил процедурата, след като през октомври 2023 година президент и правителство са постигнали съгласие за назначаването на посланик в Киев.

Оказва се, че при съгласувателната процедура през октомври миналата година за дипломатическия пост в Киев е бил предложен дипломата от кариерата Петър Танев, който вече е бил съветник в посолството ни в Украйна, където фактически нямаме посланик от началото на войната. Предложението е било на Мария Габриел. 

Твърди се, че съпругата на Танев, която е рускиня, е осуетила назначението. 

От „Дондуков“ 2 посочват още, че след като приключи процедурата по съгласуване за назначаването на български посланици се приема решение на Министерския съвет. То се изпраща до президента, който издава указ. До днес решение за назначаването на извънреден и пълномощен посланик на България в Украйна след съгласувателната процедура от октомври миналата година не е постъпвало в президентството. А отговор защо процедурата за назначаването на предложения от външно министерство кандидат не е завършена трябва да се търси от Министерския съвет, се посочва в съобщението.

Вчера в специална позиция президентът призова правителството за стриктно спазване на Конституцията и процедурите по определяне на ръководителите на българските посолства в чужбина. Очаква кабинетът да му предложи за посланик в Украйна кандидат с доказани качества и професионална експертиза, каквито бившият военен министър Николай Ненчев не притежава.

Вчера служебният премиер Димитър Главчев, който е и външен министър, потвърди, че Николай Ненчев е назначен за временно управляващ посолството ни в Украйна, за което не се изисква указ от президента.