Петър Витанов: БСП повече няма място в дясно управление

Избирателят ѝ отреди ролята на опозиция, коментира евродепутатът

Новини
09:18 - 07 Април 2023
2278
Петър Витанов: БСП повече няма място в дясно управление

БСП повече няма място в дясно управление. Партията получи исторически най-ниския си резултат и това ѝ отрежда ясното място на опозиция.Тази категорична позиция изрази пред БНР евродепутатът Петър Витанов.

Според него за БСП "обратното броене отдавна е започнало" и се върви "каскадообразно към все по-големи дъна".

"Тя не може и не бива да се превърне в притурка на някакво дясно управление. Всяко заиграване, всяка роля на пето колело, на пета колона на поредното дясно управление е просто извинение за едни хора да заемат високи постове в изпълнителната власт. Всяко заиграване с ГЕРБ би довело до допълнително обезличаване на БСП и до нейния крах, до катастрофа на следващите избори. Няма място БСП в дясно управление!"

"Имаме 10 области, в които няма да имаме народен представител. Процесите в БСП са изключително тревожни", допълни той.

Ако в спешен порядък не се създаде редовно правителство, България наистина е заплашена от загуба на много средства, предупреди Витанов. Евродепутатът обаче изтъкна, че правителството не може да бъде на всяка цена.

"Политическата нестабилност у нас е обратнопропорционална на интеграционните процеси. Изтикването на България в периферията на всеки един европейски орган води до неглижиране, до невъзможност за пълноценно участие във вземането на решения на европейско ниво.

Всяко антиевропейско говорене ни отдалечава, включително от Шенген. Въпросът за еврозоната силно се политизира." 

"Имаме много тежка демографска ситуация – застаряващо население, ниска раждаемост, висока миграция. Всичко това спъва икономиката", отбеляза Петър Витанов, който организира в София кръгла маса "Работа за младите, младите на работа".

Темповете на емиграция в известна степен се забавят, но докато не достигнем 70-75% от средноевропейския доход, миграцията на младите хора ще е проблем за страната, подчерта Витанов в предаването "Преди всички".