Петър Жеков: Подкрепям категорично Бербатов и двамата Петрови

Михайлов и Лечков ги плюе цяла България, те мислят, че дъжд ги вали, заяви легендарният голаджия

Спорт
17:57 - 05 Януари 2022
1675
Петър Жеков: Подкрепям категорично Бербатов и двамата Петрови

"Категорично заставам зад Бербатов и двамата Петрови в битката за БФС. Боби Михайлов и Лечков ги плюе цяла България като ръководители в централата, те мислят, че дъжд ги вали. До 10-15 години може да си върнем цялата футболна слава", заяви легендарния голмайстор Петър Жеков.

Ето какво коментира носителят на Златна обувка за 1969-а, участник на 2 Мондиала с националния тим на България, капитан на олимпийския ни отбор, който стига до второто място във футболния турнир на Игрите в Мексико 68', многократен шампион с ЦСКА, легендарен футболист и треньор със заслуги при изграждането на редица топ играчи.

"ЦСКА има силите да детронира Лудогорец още тази футболна кампания. Завръщането на Стойчо Младенов на "Армията" може да се окаже, че е един много успешен ход на ръководството.

Ако нямаме нов стадион, ще бъде лошо за ЦСКА. Като се класираме за групова фаза на някой от евротурнирите - ще трябва да играем на "Васил Левски". Това, което четох засега, ще се мисли, административни въпроси има. Стадионът трябва да е по-малък. Да става по-шумно. Едно време ходеха повече хора на мачовете, но сега е друга ситуацията. Трябва да бъде по-малък, по-компактен", каза Жеков.

"Напоследък във водещите ни отбори няма достатъчно класни централни нападатели, български голаджии на световно ниво. Повечето отбори гледат да вземат футболисти от чужбина готови. А почти никой не гледа детско-юношеските ни школи. За съжаление, това е причината. Как да имаме класни български играчи като взимаме толкова много чужденци? Ние (ЦСКА) имаме 17 чужденци, Лудогорец имат 17 или и повече. Другите отбори имат по 5-6 примерно. Само Пирин май, че нямат играчи от чужбина в състава си, не съм сигурен. Без достатъчно български футболисти в елитните ни отбори, ние не можем да направим представителен тим. Кой да играе?

Трябва да се промени политиката на клубните ни отбори в посока налагане на далеч повече български играчи, за да може да се надяваме на големи успехи на националния ни тим. Според мен, повече от трима чуждестранни футболисти не трябва да има в български клуб и мисля, че по този начин, след 10-15 години ще направим супер национален отбор", допълни легендарният голмайстор.

"Ние не се класираме дори на Европейско първенство от много години насам. Би трябвало да ни е срам футболна България, че не участваме на европейски шампионати при въпросния регламент с 24 отбора. Докато е Боби Михайлов председател на БФС и тези в момента, които там ръководят - така ще бъде. Там трябва да се смени цялото ръководство. Категорично заставам зад Димитър Бербатов в битката за президентското място на БФС, както и зад двамата Петрови.

Тогава ще си върнем не част, а цялата слава. Бербатов и Петрови при мен са играли при юношите. Тренирали са и са играли при мен. Димитър Бербатов аз го взех и го тренирах, и го дадох на ЦСКА. Така, че няма проблеми. Станат ли ръководители в БФС, още на следващия ден ще отида и ще им кажа за какво става въпрос - да си помислят.

Според мен максимум по трима чужденци трябва да има в българските клубове. За какво правим детско-юношески школи в България? Ние (ЦСКА) имахме двама-трима добри, те нашите ги дали да играят в Б група в Миньор Перник. Кога ще пробият? На единият талант миналата година му дават купата за най-перспективен футболист, той сега го няма на картата. Любо (Любослав Пенев) го взема, та го пусна срещу Левски 5 минути преди края на мача момчето. Той не е играл изобщо. Беше на 17 години тогава - Мартин Смоленски... Да, това момче аз съм го открил, аз го докарах в ЦСКА. Аз което знам и той го знае същото. Обаче няма кой да го пусне да играе. Той вкара 40 гола при мене. Трагедията е голяма", призна още бившият национал и футболист на ЦСКА.

"Как ще имаме силен национален отбор? Ето сега закриха Берое. Еми Берое знаете ли каква детско-юношеска школа има, страхотна... Още по темата за националния ни отбор - ние няма кой да победим при визита... Загубихме с разлика в Литва в квалификационна среща (а не става въпрос за баскетбол да кажем). В Украйна пък домакините имаха сигурно 40 голови положения срещу нашите национали в контрола. Представянето срещу украинците беше как да го наречем - прекалено колебливо. Значи, ако слушаме сегашният ни Футболен съюз, ще изкараме, че националният ни отбор е ходил до Луната и се е върнал с ракета. Няма проблем никакъв - играли са мач на Луната образно, ако слушаме Боби Михайлов и Лечков. Тях ги плюе цяла България като ръководители в БФС, те мислят, че дъжд ги вали. Това на нищо не прилича. Аз ако съм досега да съм избягал 100 пъти", завърши легендарният голаджия.