Пети ден Русия обстрелва Авдиевка

Има убити цивилни жертви и множество ранени

Новини
14:06 - 15 Октомври 2023
3304
Пети ден Русия обстрелва Авдиевка

Двама цивилни са били убити при руски атаки срещу източния украински град Авдиевка в събота, съобщи в неделя Донецката областна администрация, цитирана от Ройтерс.

При една от малкото си офанзиви от месеци насам руската армия е извършила нападения срещу Авдиевка за пети пореден ден. Артилерийският обстрел е бил толкова ожесточен, че служителите на службите за спешна помощ не са успели да извадят телата на загиналите от разрушените сгради.

Администрацията на Донецка област съобщи в приложението „Телеграм“ в неделя, че още един човек е бил ранен в друга част на областта.

Генералният щаб на украинските въоръжени сили съобщи в неделя, че силите му са отблъснали 15 руски атаки близо до Авдиевка, Тоненке и Первомайске в Донецка област, а руските сили са извършили тежки въздушни удари в областта.

Олег Синегубов, губернатор на Харковска област, също в Източна Украйна, съобщи в неделя, че 54-годишна жена и 57-годишен мъж са били убити, а една жена е била ранена при руско въздушно нападение през нощта.

Както Русия, така и САЩ заявиха, че нарасналото насилие около Авдиевка е нова руска офанзива.

Боевете са се засилили и в други сектори на 1000-километровия фронт. Високопоставен украински командир съобщи, че сблъсъците по на север са се „влошили значително“, а друг заяви, че руските загуби в южните сектори на войната се увеличават.