Петимата най-добри вратари в историята на Калчото

Някои от спасяванията им впечатлиха футболните фенове

Спорт
22:25 - 14 Август 2022
5433
Петимата най-добри вратари в историята на Калчото

Италианският шампионат е бил дом на някои наистина легендарни вратари, но кои са най-добрите от тях за всички времена? Серия А е едно от най-реномираните футболни първенства в света. Поради този факт изобщо не е изненадващо, че в Калчото са се състезавали някои наистина велики играчи.

Говорейки за велики футболисти, италианският шампионат е видял много незабравими моменти. През годините бяха отбелязани някои страхотни голове, които си проправиха път към книгите с рекорди. Докато някои от спасяванията на легендарни вратари като тези, впечатлиха цялата футболна общност.

Никога не е лесно да се изберат само петима играчи от многото талантливи вратари, които са играли в Серия А. Въпреки това, ето списък на петимата най-добри вратари, които някога са били част висшия ешелон на италианския футбол.

1. Джанлуиджи Буфон

Трудно е превъзходството на Джанлуиджи Буфон през годините да бъде описано с думи.

От прочутия си дебют в Серия А срещу Милан като начинаещ тийнейджър до извеждането на Ювентус до рекордното седмо поредно Скудето - Буфон е може би най-добрият италиански вратар за всички времена.

Като млад 17-годишен футболист той започва професионалната си кариера в Парма. Буфон е част от знаменитото поколение на "пармалатите", което през 1999 г. печели Купата на УЕФА и Купата на Италия.

Вратата на по-големите възможности се отвори за него, когато бе трансфериран в Ювентус за зашеметяващите 52 млн. евро и се превърна в истинска легенда на клуба. Междувременно, шансовете на Юве да спечели шампионата през този сезон се котират с 3.10.

Той изиграва 657 мача в Серия А, като на терена прекарва цели 58 535 минути.

Освен това Буфон е изиграл общо 685 мача със Старата госпожа, което е и най-добрият период в кариерата му.

2. Дино Дзоф

Италианецът е най-възрастният футболист печелил някога Световната купа - на невероятните 40 години, когато през 1982 г. изведе отбора на Италия до голямата победа.

Това беше "венецът" на една сензационна кариера, в която Дзоф вдигна и титлата от Европейското първенство с националния отбор на родна земя през 1968 г.

Смятан е за един от най-великите вратари играли някога тази игра. Общо изиграва умопомрачителните 642 мача в Серия А. Той започва професионалната си кариера в Удинезе и Мантова, но се утвърждава като един от най-добрите по време на престоя си в Ювентус и Наполи (19.00 "партенопеите" да станат шампиони през настоящата кампания).

Той държи и рекорда за най-много спасявания (67) в сравнение с всеки друг вратар в турнирите за Световната купа от 1966 г. Насам.

3. Себастиано Роси

Още един легендарен страж, който е част от невероятното поколение на Милан от 90-те години. Роси несъмнено е незабравима част от историята на "росонерите", а техните шансове за защита на титлата в Серия А са оценени на 5.00.

В продължение на шест сезона той беше номер едно за миланския гранд и клубът знаеше, че може да разчита на него за да им осигури стабилни изяви под рамките на вратата.

В отбор пълен със звезди неговите уменията често бяха пренебрегвани, а ролята му се разглеждаше като една от най-лесните във футбола, но нищо не му пречеше да бъде брилянтният вратар, който беше.

Участвал е в невероятните 346 мача в Серия А, от които 330 за Милан.

4. Анджело Перуци

Бившият италиански страж е прекарал цялата си кариера в Серия А. Започва в Рома през 1986 г., но най-успешният му престой е с екипа на Ювентус през периода от 1991 до 1999 г.

Той печели три пъти Скудетото със "старата госпожа" и има огромна роля за спечелването на Шампионската лига през 1996 г., като спасява две дузпи в решаващия двубой.

Перуци има невероятните 478 участия в Серия А. Той е първият вратар, спечелил наградата "вратар на годината" в Серия А, която е въведена през 1997 г. Оттогава той печели наградата три пъти.

5. Дида

Бразилецът прекара 10 години в Италия като вратар на Милан и има повече от 200 участия в "калчото". По време на престоя си той спечели две титли в ШЛ (през 2003 и 2007 г.), както и едно Скудето в Серия А.

Способността му да спира топката с ръкавиците беше несравнима. Дида беше невероятен майстор при отразяването на удари и на спасяването на дузпи.

В кариерата си Дида е изиграл общо 450 мача, като 302 от тях са за "росонерите". В 206-те си мача в Серия А той е престоял на терена зашеметяващите 18 442 минути, като процентът му на спасените удари е над 55%.